Wpis z mikrobloga

Hej, ziomki od gitarowych spraw. Chcę po kilku latach wrócić do grania i potrzebuję rady - gdzie w necie dobrze kupię stroik, struny (które najcieńsze najlepsze są teraz?) do elektryka, kabel jack-jack.

Nie grałam milion lat i jest to może głupie pytanie, ale czy istnieje sposób podłączenia słuchawek usb-c do jacka w piecu? Nie mam pewności, czy mogą działać po bluetoothie, ale czy ewentualnie jest jakaś przełączka? Jeśli nie, to polecacie jakieś niedrogie słuchawki blutaczowe? Nie zależy mi na bóg wie jakiej jakości, bo to tylko do domowego brzdękania. Piecyk mam Peaveya jakiś co najmniej 15-letni o mocy góra 15-25 W.

#gitara #gitaraelektryczna
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@duperele: Niewiele się nie zmieniło jeśli chodzi o struny, w stroikach też. Masz nawet appki na telefon ze steoikami. Co do słuchawek to zamieniając sygnał analogowy na cyfrowy będziesz miał delay i uderzysz w strunę i usłyszysz to po chwili, więc kup słuchawki z jackiem.
Nie wiem jakich efektów masz zamiar używać, ale na słuchawkach to może brzmieć całkiem inaczej niż na głośniku dlatego w efektach stosuje się symulatory wzmacniaczy.
  • Odpowiedz
@duperele:
1) allegro, guitarcenter
2) ja gram na różowych ernieballach
3) kabel polecam od red's music - polska firma, dobra cena jakość
4) kup słuchawki po kablu, ja mam np. AKG k52
  • Odpowiedz
  • 0
@Buko_von_Krossig Kiedyś na takich sobie grałam - odbiornik podłączony do pieca i do niego absolutnie c-----e słuchawki, ale przynajmniej szło grać "po cichu" w bloku.
@kidi1 Noted, dzięki.
@ActiZ Dzięki za konkret odpowiedzi. Dawniej miałam też Ernie Balle tylko zielone i to były bodajże 10. Widzę, że różowe są 9, ale myślę, czy może da się jeszcze bardziej pójść w 8. Może durne pytania, ale nie jestem w temacie
  • Odpowiedz
  • 1
@ActiZ Właśnie się zastanawiam nad ósemkami/siódemkami, bo wyciągnęłam swojego strata z dziewiątkami i to na pewno to nie są struny pod tę gitarę. W Explorerze mam dyszki, ale daleko mi do cięższego grania obecnie.
  • Odpowiedz
@duperele: Cięższe granie na dyszkach ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Teraz w jednej gicie mam zainstalowane wlasnie 10'tki i gram w E Standardzie, a na głownym stracie cisne na 9'tkach. Chcesz to instaluj ósemki - beda git, kwestia preferencji. Im cieńsze struny tym większy " makaron "
  • Odpowiedz
  • 1
@ActiZ Duh, ja wiem, ale jednak jestem babą i jak próbowałam się bawić w cięższe rzeczy nawet na 12, tak nope xD Teraz chcę po prostu wrócić do grania, ale zabawy przede wszystkim.
  • Odpowiedz
@duperele: zdazylem kupic i tak powierzchownie sprawdzic xd gotowe presety spoko, nie trzeba sie jakos bawic by fajnie zabrzmiec. z minusow to to ze sluchawki po bt nie dzialaja wiec trzeba albo jackiem sie wpiac albo dac output na wzmaka. no i jest interfejsem audio. ;) mialem wczesniej cube baby i o wiele lepiej to brzmi niz to cube baby wiec mysle ze za 200 zl to bardzo fajna cena,
  • Odpowiedz