Wpis z mikrobloga

#astronomia
Kilka godzin temu zamówiłem teleskop, ze strony teleskopy.pl i nie wiem, czy od razu prosić o formularz zwrotu. Druga sprawa, przed zamowieniem byl dostępny, po zamówieniu nagle niedostępny. Jakaś rada? Ktoś bral od nich może, dostarczyli?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sanctioned_suicide: Raczej wszystko bedzie git z optyką, wątpię żeby lustro nie przetrwało. No wiadomo, że trzeba go będzie skolimować. Jak masz zdrowie by nosić taką krowę to aż zazdroszczę :D
  • Odpowiedz
@sanctioned_suicide: Kup sobie kolimator z Bressera. Kolimator tez trzeba skolimowac, ale tu pomoze ci lozysko 32mm i troche tasmy izolacyjnej. Z ta kolimacja to wiesz, jak wszystkie gwiazdki sa punkcikami, a nie trojkacikami to jest ok. Jak nie chcesz z tego fotek strzelac, to nie trzeba tam o milimetry walczyc.
Pogodnych nocy mirku, no ja polecam sobie sprawic jakis okularek typu 5mm (x300) (moze byc nawet pole 52* po taniosci),
BassGru - @sanctioned_suicide: Kup sobie kolimator z Bressera. Kolimator tez trzeba s...

źródło: 4910200_M_1_800x800

Pobierz
  • Odpowiedz
@BassGru: O cholera, dziękuję! Na pewno kupię te, które wymieniłeś. W zestawie będą takie: okulary 25 mm (pow. 60x) i 10 mm (pow. 150x) - to raczej powinno dać radę do czasu ogarnięcia innych?
Wiesz, z początku będę musiał się troszkę tym teleskopem pobawić, żeby lepiej go poznać :p tak sobie sprawdzam właśnie jakieś dodatki do niego, no i przyznam szczerze, że jest to naprawdę drogi biznes (
  • Odpowiedz
@sanctioned_suicide: No to taki standard dodawany do tuby. Jest ok na poczatek, jednak markowy okular vs. stockowy to roznica jest naprawde spora, tu nie chodzi o same powiekszenia, ale np. kontrast i inne efekty. No ja mam takie wspomnienie jak pierwszy raz widzialem M42 na takim lepszym okularze, to sie okazalo ze ta mglawica jest 2x wieksza niz myslalem :D
Jak jestes poczatkujacy (a takie mam razenie z postow) to dokup
  • Odpowiedz