Wpis z mikrobloga

Mireczki, dostałem trenażer Wahoo Kickr Core Zwift One na urodziny. Trochę szkoda mi mojej nowej szosy więc myślałem żeby dokupić do niego te ramę od Zwifta ale to dość droga sprawa (jedyny plus, że łatwo zmienić wymiary tej ramy i mógłbym jeździć z żoną).
Wpadłem więc na pomysł, że może kupię Tribana RC 100 za 1400zł skoro i tak będę jeździł na wirtualnych biegach to chyba brak klamkomanetek i tylko 8 przełożen z tyłu nie ma znaczenia? Czy to dobry pomysł?
#rower #szosa #trenazer #wahoo
  • 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@AVOIDME: dodam tylko, że problem opisany w pkt 3 raczej nie wpływa na to stukanie, bo gdy całkowicie poluzuję oś i COG kręci się swobodnie to i tak jest hałas.
  • Odpowiedz
@Skyler: zdejmij coga i pokręć samym bębenkiem do tyłu i będziesz wiedział co hałasuje, czy cog czy bębenek

Cog v2 na tym plastiku bliżej koła zamachowego ma regulację offsetu żeby linie łańcucha poprawić, możesz tym się jeszcze pobawić w jedną i drugą stronę może coś to da
  • Odpowiedz
  • 0
@Vegetable_Broccoli_2: Sam bębenek nie hałasuje, tak samo jak bębenek z Cogiem nie hałasuje. Hałasuje dopiero po założeniu łańcucha.
Dla Kick Core zalecaną wartością na COGu jest 1, ale próbowałem też innych - bez różnicy.
  • Odpowiedz
@Skyler: wyślij im filmik i zobaczymy co powiedzą, możesz jeszcze normalnie się przejechać i zobaczyć czy przy większych prędkościach jest tak samo słyszalne, jak nie to chyba bym olał sprawę i jeździł, w zwykłych słuchawkach dousznych bez żadnego anc na średniej głośności nic nie słychać, a że sprzęt stoi w pokoju to ściany odbijają dźwięk i potęguje to szukanie dziury w całym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Vegetable_Broccoli_2: @AVOIDME
Jak im wysłałem za pierwszym razem to wysłali mi nową ramę. Teraz napisałem znowu maila i zobaczymy, ale na pewno w odsyłanie ramy znowu nie chce mi się bawić..

Też myślę, żeby to olać, gorzej z tym problem opisanym w pkt nr 3 bo to już powoduje realny opór przy kręceniu. Jak to u Was wygląda? Generalnie podczas wkręcania osi można ramę mieć ustawioną pod różnym kątem,
  • Odpowiedz
@Skyler: ja wkręciłem tym kluczem z zestawu tyle ile siły miałem w rękach i nie przywiązywałem do tego wagi bo to stal a nie żaden karbon więc nie ma co się spuszczać. Jeżeli raz jest git a raz nie to raczej nie kwestia dokręcenia bo powinno być cały czas tak samo, u mnie raczej nie ma tego problemu bo nie czuję żeby cog generował jakiś dodatkowy opór po jakimś czasie,
  • Odpowiedz
@Skyler:

Też myślę, żeby to olać, gorzej z tym problem opisanym w pkt nr 3 bo to już powoduje realny opór przy kręceniu. Jak to u Was wygląda? Generalnie podczas wkręcania osi można ramę mieć ustawioną pod różnym kątem, można też wkręcić tę oś z różną siłą i to też już wpływa na możliwość swobodnego obrotu tego coga..

Mozesz zrobic filmik z wkrecaonia osi? Akurat tutaj wyglada to dosc dziwne
  • Odpowiedz
  • 0
@AVOIDME: Tak, oś zawsze idzie tak samo, ale rama może być ustawiona pod rożnym kątem w stosunku do treneżara podczas tej operacji.
Rower się nie rusza na boki, ale cog raz kreći się swobodnie, a raz nie..¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Skyler: Gdy wkręcam oś prawdopodobnie mogę, natomiast jeżeli jest przykręcona to na macie przednią nogę moge w najlepszym razie przesunac 1cm w prawo/lewo bez poruszenia trenazera z miejsca. Chcesz to nakręce krótkie videło.
  • Odpowiedz
  • 0
@Vegetable_Broccoli_2: @AVOIDME

Nagrałem już wczoraj dla Was parę filmów żeby pokazać jak dobrze kręci się COG z niedokręconą osią, a jak słabo (wcale?) z dokręconą, ale wtedy wpadłem na jeszcze jeden pomysł, mianowicie żeby założyć ramę na trenażer bez COGa. Hub trenażera kręcił się wtedy swobodnie w każdej możliwej pozycji i wtedy zrozumiałem, że to problem z COGie. Wymieniłem go na nowy który dostałem również od Zwifta i problem
  • Odpowiedz
  • 0
@AVOIDME: @Vegetable_Broccoli_2
To znowu ja, chyba nigdy nie dojdę z tą ramą do ładu. :D Ponownie zaczęło coś delikatnie stukać i odkryłem, że to wina napinacza bo gdy go delikatnie dotknę w dół to hałas ustaje.
Przy okazji zauważyłem jedną niepokojącą rzecz, napinacz nie napina u mnie łańcucha jakoś mocno, można powiedzieć, że łańcuch trochę zwisa. Jak jest u Was?
Skyler - @AVOIDME: @VegetableBroccoli2
To znowu ja, chyba nigdy nie dojdę z tą ramą d...

źródło: 20241202_002042

Pobierz
  • Odpowiedz