Wpis z mikrobloga

Intel Ultra Core nie nadaje się do gier, ale w programach w testach wypada lepiej od AMD. Co więcej, na jałowym biegu żre mniej watów. No i mam dylemat, czy kupić zestaw z Intel Ultra Core, czy jednak z Ryzenem. W gry też chcę pograć, ale ogólnie to mam zamiar używać sprzęt do programowania, obróbki zdjęć i filmów, może do 3D/VR i prawdopodobnie też do uczenia maszynowego. I mam pytanie do osób, co zawodowo zajmują się sztuczną inteligencją, czy Intel Core Ultra będzie lepszym wyborem, czy obecnie procesor nie bierze w tym udziału, tylko GPU. Nie podoba mi się tylko to, że pod obciążeniem Intel żre waty jak szalony i czy można coś z tym zrobić. Pewnie chłodzenie też potrzebne będzie lepsze niż dla AMD. #komputery #intel #sztucznainteligencja #machinelearning #komputer

Edit: na przykład ten test (przejrzyjcie wszystkie strony) https://www.purepc.pl/intel-core-ultra-9-285k-test-recenzja-opinia-wydajnosc-premiera?page=0,52

Nowy procesor - do programów i do ML - czy warto?

• Intel Core Ultra 22.6% (12)
  • AMD Ryzen 62.3% (33)
  • Trudno powiedzieć (to zależy) 15.1% (8)

Oddanych głosów: 53

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel:
praca ma wyższy priorytet bo do gier każdy wystarczy. to, ze procek jest w grach gorszy, tego nawet nie zobaczysz bez patrzenia się na licznik FPS bo wysokie modele nadal są wystarczające, nawet jak jakiś inny jest lepszy.

też bierzesz pod uwagę technologie które wykorzystuje program co używasz, typu quicksync w adobe premiere.

Nie podoba mi się tylko to, że pod obciążeniem Intel żre waty jak szalony i czy można coś
  • Odpowiedz
Intel Core Ultra - Jak w ogóle śmiesz śmieć takie pomysły? ;)
AMD Ryzen - co to za pomysł do uczenia maszynowego. To jest bardzo duża liczba modeli od lipmych z podstawowymi instrukcjami z 2015 roku po ryzen 9 - Gdzie wreszcie dodano w wersji procesorow 3DX INSTRUKCJE AVX512.

NIEZBEDNE DO SZYBKIEGO PRZELICZANIA VEKTOROW w algorytmach Uczenia maszynowego.
We wszystkich poprzednich RYZENACH nie ma Instrukcji AVX51 oraz DL.
A te instrukcje daja
  • Odpowiedz
weź to co lepsze będzie w grach i tyle. A skup się na GPU o ile będziesz robił coś co używa rdzenie CUDA.

@cohontes: GPU 4070 Ti choć się zastanawiam, czy nie wziąć wyższego modelu, jeśli zacznę bawić się w uczenie maszynowe
  • Odpowiedz
jak jesteś odważny to weź Intela, a jak rozsądny to AMD

@qeni: Intel już nie powinien mieć problemu z degradacją, bo mocno obniżyli taktowanie i mniej prądu żre. Tak więc ten argument to tak średnio mnie przekonuje. Oczywiście może się okazać, że z czasem zaczną się inne problemy.
  • Odpowiedz
też bierzesz pod uwagę technologie które wykorzystuje program co używasz, typu quicksync w adobe premiere

@10129: Nie wiem jeszcze, jakich programów ostatecznie będę używał. Zacząłem się bawić w DaVinci. Ale obróbka wideo to tylko od czasu do czasu. Bardziej zdjęcia. No i bardziej programowanie w różnych technologiach.

W tym teście, co podlinkowałem, Intel znacznie lepiej radzi sobie z JavaScriptem. AMD daleko w tyle.
  • Odpowiedz
@dzikuZplasriku: No dobra, to w takim razie jakie konfiguracje brać pod uwagę? AMD nie obsługują więcej niż 128 MB RAM. Ciężko znaleźć informacje, które procesory obsługiwały więcej oprócz Threadripper. Ale to by trzeba iść już w architekturę serwerową. To nie ma sensu. Załóżmy, że 128 GB RAM starczy. Może inaczej, które procesory brać pod uwagę?
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: musisz nauczyć sie rozróżniać procesory do zawansowanych działań i symulacji, od procesorów do gier.

tu też masz różne JSy odpalone i intel już przegrał w większości

Szukając Procesorów do pracy i symulacji nie powinieneś szukać konsumenckich procesorów a tym bardziej serii ULTRA kótra jest spalona do pracy. To śa benchmarki dla graczy i te wyniki w przyszłości obroni cena kiedy Intel ją obniży odpowiednio w stosunku do wynikowi konkurenci AMD
  • Odpowiedz