Wpis z mikrobloga

@saggitarius_a: Jak budowałem serwer to wcześniej długo szukałem sprzętu, który jest oszczędny, a mam 3xHDD łącznie 50TB + cache 1TB NVME + 2,5GbE Lan. Ramu też odjąłem, i mam 16GB, bo nie trzeba mi więcej, ale sobie reszta czeka. Jaki masz sprzęt dokładnie? U mnie pobór prądu zwiększają wentylatory, bo zbudowałem szafkę drewnianą z wyciszeniem w kolorze mebli i one tam są potrzebne. Pamiętaj, że ja piszę o idle, jak
  • Odpowiedz
@saggitarius_a: "jakaś randomowa płyta" - to jest właśnie Twój problem - zasilacz też musi być minimum gold. G4600 + MSI B250M Mortar. Jeżeli uda mi się przewody jakoś puścić, to za jakiś czas zrobię monitoring i będę chciał mieć swoją AI, więc trzeba będzie coś zmodyfikować na CPU (igpu)- pewnie na I7, ale w idlu i tak się pewnie nie zmieni. Procków z T nie ma sensu kupować, to nic
  • Odpowiedz
@Beekeeper: zszedłem do piwnicy i wygrzebałem jeszcze Intel Pentium G4560 + MSI H110M Eco, będę testował ( ͡° ͜ʖ ͡°) Próbowałeś coś wcześniej w kontekście systemu, przed Unraid? Trochę droga ta licencja
  • Odpowiedz
@saggitarius_a: najdłużej siedziałem na truenas scale, ale zbyt dużo bugów, po update do nowszej wersji wszystko się wysypało i stwierdziłem, że nie będę kolejny raz się z tym męczył i kupiłem unraid - ja mam licencję na starych zasadach jeszcze, ale płaciłem coś koło +-60$ (nie pamiętam, musiałbym szukać). Licencja pozwala mi na jeszcze jeden dysk, więc za jakiś czas będę musiał dokupić, ale to też ma być na starych
  • Odpowiedz