Wpis z mikrobloga

Mój NAS Qnap ts212 kupiony hohoho lat temu nie wyrabia z najnowszymi aktualizacjami od producenta.
Tak przypuszczam bo 256MB RAMu to chyba za mało żeby wydrukować pdf większego niż dwie strony w pdf.
Jak drukuję bezpośrednio z kompa nie ma żadnego problemu.
W jakieś alternatywne rozwiązania oprogramowania nie chcę się bawić bo się boję.

Pytania są dwa:
1) Czy mogę jakoś potwierdzić moją diagnozę że sprzęt jest dobry tylko zestarzał się technologiczne. I jedyne wyjście to zakup nowego czegoś.
2) i drugie pytanie co kupić?
Na dzisiaj to potrzebuje trzech rzeczy.
- Żeby robił kopię bezpieczeństwa wybranych plików.
- dysk sieciowy na który będą dane dostępne z każdego komputera w domu
- " po złożeniu" przez kolejne 10 lat zapominam o problemie i wszystko samo się robi.

No i mam takie przemyślenie że taki NAS to dla mnie przerost formy nad treścią. Bo 90% rzeczy użyłem kilka razy.
Alternatywa?
#pytanie #nas #siecikomputerowe #qnap #synology
Slwk_1 - Mój NAS Qnap ts212 kupiony hohoho lat temu nie wyrabia z najnowszymi aktuali...

źródło: IMG_20241026_152236

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sl_w_k_1 no raczej nie powinno się nic dziać. I do tych zadań powinien wystarczyć ten co masz. Ale jedno co musisz zrobić to podpinasz dysk usb, I na niego odkladasz codziennie kopie danych. Sam nas ma taką funkcję. Jak padnie najlepiej żebyś miał dokładnie takiego samego Nasa na podmiankę żeby odzyskać dane lub dane na dysku usb;)
A może przywróć go do fabrycznych i zobacz czy pomoże. Jak nie, kup innego
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: jak na 10 lat to inny dowolny 2bajowy nas z co najmniej 8GB ramu, czyli około 2kPLN, jak chcesz tanio to jakiś DIY, najtaniej wyjdzie używany komputer SFF, jak chcesz elegancko to możesz sobie w salonie postawić to co ja, AOOSTAR R1 za $200, ram z allegro, 2x Toshiba N300 4TB, na karcie pamięci xpenology i jakbym miał sprzęt Synology
maniel - @Slwk_1: jak na 10 lat to inny dowolny 2bajowy nas z co najmniej 8GB ramu, c...

źródło: IMG20241012090020

Pobierz
  • Odpowiedz