Wpis z mikrobloga

Mireczki ze #zdrowie #alergia mam problem, od dłuższego czasu próbuję dojść co mnie uczula w #dieta i metodą prób i błędów chyba nie dam rady tego zweryfikować. Jakie #badania najsprawniej wykryją alergie pokarmową? Takie standardowe z krwi będzie ok, czy te skórne bardziej wiarygodne?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@lisciasty: Ok dzięki, widzę że mam koło siebie opcje zrobienia różnych pakietów od 28 do 270+ alergenów. Chyba zrobię taki 44, bo jest tam wszystko co ostatnio jem a dość mocno już ograniczyłem dietę żeby samemu się zdiagnozować. A takie badanie mam nadzieje pokaże już konkretniej które cholerstwo tak na mnie działa, bo mam wrażenie że to ma z 3-5 dni opóźnienia i mi się morda czerwona robi (
  • Odpowiedz
@inXe: Testy z krwi często dają wyniki fałszywie dodatni, więc należy jest potwierdzić na przykład testem skórnym lub badaniem prowokacyjnym. Tylko zrób badania na IgE a nie nietolerancje pokarmowe to jest bullshit.
  • Odpowiedz
  • 0
Tez slyszalem, ze testy na nietolerancje pokaromowe to sciema bez podparcia w nauce. Rzekomo czasami histamina powoduje jeszcze jakies dziwne reakcje po spozyciu.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@notauser Hmm, jak czytałem to mnie właśnie bardziej ta nietolerancja pasowała, bo nie mam takiej mocnej alergii że zjem coś i od razu. To jest coś co zajmuje z 3-4 dni żeby wyszło chyba. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz