Wpis z mikrobloga

Informować babkę, której nie przyjęliśmy do pracy za minimalną, że powodem nie był brak doświadczenia, tylko że wrzuca na instagrama wysrywy z gamechangers jak to prowadzi biznes online i ma miliony?

#frajerzyzmlm
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

co mam jej prywatny Instagram do pracy o którą aplikowała?

@ZnajomyTwojejZony: od kiedy opiekunka mojego konta w alior banku zadzwoniła do mnie, bo chce mi złożyć jakąś propozycje finansowa, ale prywatnie, a na spotkaniu namawiała mnie na MLM i dała mi jakąś książkę o tym - to mnie juz nic nie zdziwi

No ale może właśnie dlatego. Taka osoba będzie opowiadać głupoty współpracownikom, pewnie potem parę odejdzie, generalnie zapraszanie do
  • Odpowiedz
a co mam jej prywatny Instagram do pracy o którą aplikowała?

@ZnajomyTwojejZony: Trzeba być z------m żeby nie sprawdzić social mediów potecnajlnych pracowników xD One wam więcej powiedzą o danej osobie niż te wszystkie brednie które ma w CV lub opowie na rozmowie rekrutacyjnej i o ile nie jest kołchoz który mieli 1000 ludzi dziennie to przeważnie pracodawcy sprawdzają

Tak samo jak nie chcesz w pracy kogoś kto myśli że jest
  • Odpowiedz
@wislowunsz oczywiście że nie, ponadto uważam że pracodawca może sobie ustalać dowolne kryteria doboru kandydata na stanowisko. Jednocześnie sądzę że jeżeli już kobita została odrzucona z powodu swoich wpisów to powinno być jej to zakomunikowane jako powód. Myślę że to uczciwe podejście.
  • Odpowiedz
@ZnajomyTwojejZony nawet tutaj na Wykopie wielokrotnie, przy różnych sytuacjach ludzie wyszukiwali gdzie pracuje "bohater" nagrania/opisanej sytuacji, a potem profile społecznościowe tych firm były zaspamowane komentarzami typu "Czy tolerujecie takich pracowników?". Tak że, jak widać prywatne życie może mieć duży wpływ na wizerunek firmy.
  • Odpowiedz
  • 2
@ZnajomyTwojejZony @KochanekAdmina @Qraape Niestety potencjalny pracodawca nie może przeglądać socjali kandydata (wiadomo, że przegląda ale lepiej o tym nie wspominać) jeżeli ten nie wyraził na to zgody. To tak jakby poszedł za nią w okolice przedszkola sprawdzić czy nie ma dziecka z murzynem.
  • Odpowiedz
@ZnajomyTwojejZony 80 plusów od konfededzieci. Jak to co ma? Prywatna aktywnosc moze wiele mowic o cecach charakteru, zainteresowaniach, motywacjach. Pracujesz z zywa osoba i zgranie zespolu i integrancja z resztą jest fundamentalna. Jak pracodawca ma ocenich takie cechy wedlug ciebie jak nie poprzez poznanie osoby na poziomie prywatnym?
  • Odpowiedz
@Krzakol xD rozumiem że ty ze swoim pracodawcą dzielisz się wszystkimi prywatnymi szczegółami ze swojego życia aby twój przełożony mógł rzetelnie ocenić twój wkład w prawidłowe funkcjonowanie firmy i czy przypadkiem negatywnie nie wplywasz na resztę zespołu.
  • Odpowiedz
@ZnajomyTwojejZony no widzę, ze nie rozumiesz. Wiec wyjasnie prosciej. Tego rodzaju cechy sa trudne do oceny na etapie rekrutacji, wiec nie ma nic zlego w pracodawcy oceniajacym twoja uwaga - dobrowolnie opublikowana aktywnosc w internecie i branie jej pod uwage podejmujac decyzje o zatrudnieniu. To czy sie dzielisz tymi informacjami czy nie to twoja sprawa, wiec nie wiem co ma znaczyc ten niebystry komentarz "rozumiem, ze ty...". Jesli juz sie w
  • Odpowiedz