Wpis z mikrobloga

@CipakKrulRzycia: mieszane uczucia. Macierewicz jest bohaterem opozycji komunistycznej i nikt mu tego nie zabierze. Nie wiem czy późniejsza działalność powinna rzutować na to, nie za nią dostał ten order.
  • Odpowiedz
Przeciez Stanowski nie twierdzi, że Macierewiczowi nie powinno się zabierać orderu. Ma tylko wątpliwości czy powinien robić to Czarzasty, zresztą słuszne bo to były komuch, który z własnej woli zapisał się do partii.
  • Odpowiedz
jeśli Antek okaże się winnym zarzucanych mu czynów to jak najbardziej odznaczenie powinno mu być odebrane

@CipakKrulRzycia: Na razie to nie był nawet zatrzymany - dlaczego? Widocznie nie ma przesłanek.
Na razie to są medialne ciekawostki i tyle, a co jak tak zostanie? Po prostu medialne grzanie i tyle, jakaś prokuratura i sprawa tocząca się tak długo aż wszyscy zapomną albo będą mieli w d.. bo on będzie miał 90
  • Odpowiedz
@Yahoo_: @Yahoo_ to zależy co udowodnią. Wałęsa też był bohaterem tamtych czasów a PiS jednak go starał się wygumkować z podręczników szkolnych i zrobić z niego zdrajcę. Czym nawet zaprzypłacił tu na Wykopie najwyższą cenę.(nie wiem co gorsze, odebranie Orła Białego czy "Usuń konto" i usunięciem przez Siebie konta?)
  • Odpowiedz
@CipakKrulRzycia: ale to że PiS chce wygumkować Wałęsę, nie sprawia, że my mamy nagle gumkować Macierewicza czy Kaczyńskich. Taktyka równania standardów w dół mi nie odpowiada.
  • Odpowiedz
mieszane uczucia.

@Yahoo_: @siadaj_Kulson: Żadne mieszane uczucia - Jemu ten order za działalność opozycyjną należy się jak psu buda. Nie idźmy w styl cancel culture - to że obecnie mu się odlepiło, nie znaczy że nie miał realnego wpływu na historię narodu. Wałęsa też zrobił swoje i szacunek mu się należy. A że nie spełnia czyichś oczekiwań (przykładowo gadając czasem głupoty) to nie znaczy że nie ma zasług.
  • Odpowiedz
@mocoloco: Nie chodzi że nie spełnia czyichś oczekiwań, on swoją działalnością całkowicie zdeprecjonować ten order. W młodości był opozycjonista ale teraz zachowuje się jak ruski agent i sekciarz, dzieli Polaków i powinien mu order być odebrany. Nie jest to coś niezwykłego, kiedyś też się odbierało odznaczenia za jakieś występki.
  • Odpowiedz
@mocoloco nie będę się wdawał w głęboką polemikę, acz mam wrażenie, że te ceny i zainteresowanie to nie kwestia walorów artystycznych :). W każdym razie, pozostając w sferze argumentum ad akwarelistam, no to jednak tytuł honorowego obywatela Wrocławia jednakowoż utracił ;)
  • Odpowiedz
@mocoloco no ale w tym artykule masz właśnie, że utracili, tzn. nie odebrano ich bezpośrednio każdemu z osobna, ale utracili je na mocy innych ustaw, jest też sprucie na Wikipedię plus zapowiedź reakcji. Sprawdziłem - aktualnie są dwie listy, honorowi obywatele Wrocławia i honorowi obywatele Wrocławia przed 1945.

Ja rozumiem o co Ci chodzi i w wielu przypadkach takie reakcje są faktycznie przesadzone - ale są przypadki, kiedy nie są (np.
  • Odpowiedz