Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #intel #amd
Czekałem na premierę Arrow Lake żeby zobaczyć czy będzie jakiś gamechanger. Nie zanosi się więc pójdę w AMD. Kupiłem już obudowę (FRACTAL DESIGN North XL), a kartę zostawiam starą (RTX2080 Super Gaming Trio) i wymienię po premierze RTX5000. Pytanie mam o resztę, czy ma to sens i ewentualnie co byście zmienili:
1. Procesor: AMD Ryzen 7 7800X3D lub bardziej prawdopodobne AMD Ryzen 9800X3D (czekam na premierę z decyzją)
2. Płyta główna: MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI
3. Pamięć: GOODRAM IRDM DDR5 RGB 64GB (2x32GB) 6800MHz CL34
4. Zasilacz: MSI MEG Ai1300P PCIE5 1300W 80+ Platinum
5. Dysk: Samsung 990 PRO 4TB M.2
6. Chłodzenie: MSI MEG CoreLiquid S360
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Elberus: quad channel sie oplaca tylko jezeli processor wspiera quad channel. zwykle ryzeny czy intele obsluguja dual channel. to jest dla ddr5 jak i ddr4
  • Odpowiedz
jak ty się tym sugerujesz to nie mamy o czym rozmawiać xD

@Elberus: to coś to częstotliwość taktowania pamięci. Wiadomka, że Elberus zna procki AMD, lepiej od AMD.

4 kości

Jak już jesteś taki do przodu, to wiedz, że to są "moduły" ekspercie.
  • Odpowiedz
@RobinSchudl: beka z teoretyka, przy 5800X3D też piszą, że max to 2667, a u mnie jakoś hulają 4 kości 2R po 3600
po prostu AMD nie gwarantuje, że zawsze będą działać bo to zależy od samych kości czy tam modułów jak już taki z ciebie purysta komputerowy od siedmiu boleści
Elberus - @RobinSchudl: beka z teoretyka, przy 5800X3D też piszą, że max to 2667, a u...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
płyty tyle nie obsługują

@Dominias: płyty oczywiście obsługują, można sobie ustawić nawet więcej, czasem i 8000, ale w najwydajniejszym trybie 1:1 pamięć działa z kontrolerem pamięci synchronicznie do 6000MT bez przeszkód, a czasem i 6400 się uda jak dobry krzem w procku, dobra płyta i dobra pamięć. Pamiętaj, że zawsze najsłabsze ogniwo ogranicza możliwości.
  • Odpowiedz