Aktywne Wpisy
KorpoRozowa +3
Jestem ciekawa co o tym myślicie, bo mi coacherki zaczęły wjeżdżać na psychę.
Ja mam dwadzieścia kilka lat i pracuję w korpo, zarabiam ok. 4300 zł na rękę. Mój chłop, rówieśnik, pracuje fizycznie, robi nadgodziny i zarabia ok. 6000 zł na rękę. Mieszkamy razem, w małym mieście, w mieszkaniu mojej mamy, więc nie obciąża nas odstępne co miesiąc. Mamy wspólne konto w banku, na które przelewamy co miesiąc taką samą kwotę i z
Ja mam dwadzieścia kilka lat i pracuję w korpo, zarabiam ok. 4300 zł na rękę. Mój chłop, rówieśnik, pracuje fizycznie, robi nadgodziny i zarabia ok. 6000 zł na rękę. Mieszkamy razem, w małym mieście, w mieszkaniu mojej mamy, więc nie obciąża nas odstępne co miesiąc. Mamy wspólne konto w banku, na które przelewamy co miesiąc taką samą kwotę i z
Co uważacie za bardziej sprawiedliwe?
- Wpłacanie takiej samej kwoty na konto 67.4% (442)
- Wpłacanie procentowe od wypłaty np. po 40% wypłaty 32.6% (214)
hyperlink +8

Czekałem na premierę Arrow Lake żeby zobaczyć czy będzie jakiś gamechanger. Nie zanosi się więc pójdę w AMD. Kupiłem już obudowę (FRACTAL DESIGN North XL), a kartę zostawiam starą (RTX2080 Super Gaming Trio) i wymienię po premierze RTX5000. Pytanie mam o resztę, czy ma to sens i ewentualnie co byście zmienili:
1. Procesor: AMD Ryzen 7 7800X3D lub bardziej prawdopodobne AMD Ryzen 9800X3D (czekam na premierę z decyzją)
2. Płyta główna: MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI
3. Pamięć: GOODRAM IRDM DDR5 RGB 64GB (2x32GB) 6800MHz CL34
4. Zasilacz: MSI MEG Ai1300P PCIE5 1300W 80+ Platinum
5. Dysk: Samsung 990 PRO 4TB M.2
6. Chłodzenie: MSI MEG CoreLiquid S360
po co ci aż tak mocny zasilacz?
@Elberus: oczywiscie że nie
@Dominias: Nic. 4 kości to większe ryzyko ze kontroler nie wydoli przy EXPO.
niech no zerknę na testy...
edit: tak jak myślałem, 4 są szybsze
źródło: obraz_2024-10-25_145823720
Pobierz@rtg_ ale 4 kości mimo dual channel są szybsze, sam mam 4 kości dual rank
@Elberus: to coś to częstotliwość taktowania pamięci. Wiadomka, że Elberus zna procki AMD, lepiej od AMD.
Jak już jesteś taki do przodu, to wiedz, że to są "moduły" ekspercie.
po prostu AMD nie gwarantuje, że zawsze będą działać bo to zależy od samych kości czy tam modułów jak już taki z ciebie purysta komputerowy od siedmiu boleści
źródło: obraz
Pobierzz jakim ryzenem? te 1 generacji były faktycznie problematyczne, ale potem dopracowali kontroler pamięci.
źródło: 63h4mq3573z31
Pobierz@Elberus: nie lepiej, ale za
@Dominias: płyty oczywiście obsługują, można sobie ustawić nawet więcej, czasem i 8000, ale w najwydajniejszym trybie 1:1 pamięć działa z kontrolerem pamięci synchronicznie do 6000MT bez przeszkód, a czasem i 6400 się uda jak dobry krzem w procku, dobra płyta i dobra pamięć. Pamiętaj, że zawsze najsłabsze ogniwo ogranicza możliwości.