Aktywne Wpisy

flytying +79
źródło: 1000050257
Pobierz
MokebeElDursi +469
#iran Baron Trump jednym ruchem kupując ropę za 130mln dolarów zarobił już 70 mln $. Popatrzcie - taki mlody chłopak a taki zdolny, w tydzien sobie życie ustawił a my codziennie na 7 rano do roboty za 4k. Szkoda, że nie jestem taki bystry jak Baron

Czy mogę uzyskać zwrot od spółdzielni? Sprawa dotyczy 2600 zł.
Byłem właścicielem niezamieszkanego mieszkania (w którym odłączyłem wodę i prąd) przez 20 miesięcy, w ramach comiesięcznej opłaty za lokal (ok. 550 zł) zapłaciłem 20mc * 170 = 3400 zł na same zaliczki na C.O., jednak finalnie otrzymałem tylko 800 zł zwrotu. Kiedy zapytałem o przyczynę dyspropocji (3400-800=2600 zł), poinformowano mnie, że:
_Różnica wynika z tego, że dla każdego mieszkania wylicza się minimalne i maksymalne zużycie potrzebne do utrzymania odpowiednich temperatur w mieszkaniu. Minimalne to ilość ciepła potrzebna do ogrzania mieszkania do 16*C. W tym przypadku zużycie było mniejsze niż minimalne, więc spółdzielnia musiała je zwiększyć do ilości minimalnej. Wynika to z rozporządzenia Ministra Klimatu w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń z tytułu zaopatrzenia w ciepło z 7 kwietnia 2020 roku._
Czy to racjonalne uzasadnienie? Na początku składałem wniosek o zmniejszenie zaliczki z ~170 zł do ~0 zł ze względu na niezamieszkanie lokalu i pisałem do spółdzielni, by wyłączono wszystkie media. Później informowano mnie, że lepiej płacić te zaliczki, by nie powstały niedopłaty, a potem będą zwroty. Czy gdybym obstawiał przy zmniejszeniu zaliczki do 0 zł, to i tak musiałbym finalnie zapłacić tyle samo ze względu na to rozporządzenie z 2020 roku?
#pytanie #prawo #mieszkanie #mieszkania #czynsz #spoldzielnia #energia #energetyka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91
źródło: spoldzielnia-mieszkaniowa-mlyniec-wczoraj-i-dzis-web_0023
Pobierz@mirko_anonim: Co zapłaciłeś?
Nie rozumiem natomiast co prąd i woda mają do ciepła.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero