Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy mogę uzyskać zwrot od spółdzielni? Sprawa dotyczy 2600 zł.

Byłem właścicielem niezamieszkanego mieszkania (w którym odłączyłem wodę i prąd) przez 20 miesięcy, w ramach comiesięcznej opłaty za lokal (ok. 550 zł) zapłaciłem 20mc * 170 = 3400 zł na same zaliczki na C.O., jednak finalnie otrzymałem tylko 800 zł zwrotu. Kiedy zapytałem o przyczynę dyspropocji (3400-800=2600 zł), poinformowano mnie, że:

_Różnica wynika z tego, że dla każdego mieszkania wylicza się minimalne i maksymalne zużycie potrzebne do utrzymania odpowiednich temperatur w mieszkaniu. Minimalne to ilość ciepła potrzebna do ogrzania mieszkania do 16*C. W tym przypadku zużycie było mniejsze niż minimalne, więc spółdzielnia musiała je zwiększyć do ilości minimalnej. Wynika to z rozporządzenia Ministra Klimatu w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń z tytułu zaopatrzenia w ciepło z 7 kwietnia 2020 roku._

Czy to racjonalne uzasadnienie? Na początku składałem wniosek o zmniejszenie zaliczki z ~170 zł do ~0 zł ze względu na niezamieszkanie lokalu i pisałem do spółdzielni, by wyłączono wszystkie media. Później informowano mnie, że lepiej płacić te zaliczki, by nie powstały niedopłaty, a potem będą zwroty. Czy gdybym obstawiał przy zmniejszeniu zaliczki do 0 zł, to i tak musiałbym finalnie zapłacić tyle samo ze względu na to rozporządzenie z 2020 roku?

#pytanie #prawo #mieszkanie #mieszkania #czynsz #spoldzielnia #energia #energetyka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy mogę uzyskać zwrot od spółdzielni? Sprawa...

źródło: spoldzielnia-mieszkaniowa-mlyniec-wczoraj-i-dzis-web_0023

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach