Aktywne Wpisy

SzubiDubiDu +159
W gorących jest wpis "Tak wygląda niebo" i poniższe zdjęcie.
Ja p------e xD tak to wygląda piekło. Nie wiem skąd się utarł pogląd, że chłop lat 28 czy 30 powinien sobie szukać laski 18-22 wiosen. Powiem wam tak chłopy: jeżeli jesteście w okolicy 30stki i dobrze wam się trzyma z takimi małolatami to znak, że utknęliście w rozwoju i to mocno. Ostatnio w ramach przysługi woziłem kuzynkę lat 18 i jej koleżanki
Ja p------e xD tak to wygląda piekło. Nie wiem skąd się utarł pogląd, że chłop lat 28 czy 30 powinien sobie szukać laski 18-22 wiosen. Powiem wam tak chłopy: jeżeli jesteście w okolicy 30stki i dobrze wam się trzyma z takimi małolatami to znak, że utknęliście w rozwoju i to mocno. Ostatnio w ramach przysługi woziłem kuzynkę lat 18 i jej koleżanki

źródło: 6642791caeed81f6c1c0d8fb6c313ce07ecdbeb60b6d9712fce953b87a8ec136
Pobierz
DziadLab +15
Tak wczoraj pod jednym z wpisów dotyczącym piractwa pojawiły się tradycyjnie głosy takie, że "piractwo to nie kradzież. Przecież nikt nie traci na tym swojej kopii.".
I wszystko fajnie, wszystko pięknie. Ale człowieka aż świerzbi, żeby zapytać (co też uczyniłem, ale odpowiedzi się nie doczekałem):
No dobra. Czyli jeżeli masz żonę i tę żonę obraca Ci sąsiad, kolega i pół osiedla to wszystko jest w porządku? Ty nadal masz żonę - w końcu
I wszystko fajnie, wszystko pięknie. Ale człowieka aż świerzbi, żeby zapytać (co też uczyniłem, ale odpowiedzi się nie doczekałem):
No dobra. Czyli jeżeli masz żonę i tę żonę obraca Ci sąsiad, kolega i pół osiedla to wszystko jest w porządku? Ty nadal masz żonę - w końcu
a) Masz sprawne wszystkie członki i nie istnieje możliwość zmiany kategorii
b) Nie pełnisz opieki na dzieckiem do lat 8miu lub wyłącznej opieki nad osobą w wieku 8-18 lat
c) Nie posiadasz pracowniczego przydziału mobilizacyjnego, bądź żaden naczelnik urzędu/departamentu/itd nie zadbał o wpis w ewidencji wojskowej z informacją o tym iż jesteś pracownikiem o znaczeniu krytycznym
d) Nie jesteś duchownym, bądź jesteś i zostałeś powołany na ćwiczenia w roli kapelana, a twój przełożony koścelny wyraził na to zgodę
e) Nie pełnisz kierowniczych stanowisk w administracji państwowej bądź nie jesteś posłem/senatorem
f) nie pełnisz opieki nad osobą niepełnosprawną/chorą
Mianowicie w tym wypadku rozwiązaniem jest przeznaczenie do służby zastępczej.
Zgodnie z ustawą o obronie ojczyzny ćwiczenia wojskowe to służba wojskowa:
Również zgodnie z tą ustawą nie można zostać powołanym do jakiejkolwiek służby wojskowej będąc przeznaczonym do odbycia służby zastępczej
Zatem jak uzyskać zgodnie z prawem przeznaczenie do służby zastępczej? Otóż trzeba złożyć wniosek i stanąć przed komisą zgodnie z art. 571
Po złożeniu takiego wniosku, do czasu jego ostatecznego rozpatrzenia NIE MOŻESZ BYĆ POWOŁANY DO SŁUŻBY WOJSKOWEJ - zgodnie z par. 3 wyżej wymienionego artykułu
Ogólnie trzeba przygotować sobie wniosek który będzie zawierał wszystkie informacje wymienione w paragrafie drugim przytoczonej wyżej ustawy. Pomijam tutaj fakt niekonstytucyjności albowiem zgodnie z art. 53 ust. 7 Ustawy Zasadniczej zwanej też Konstytucją obywatel RP nie może być obowiązany do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.
W każdym razie tak przygotowany wniosek należy złożyć do WCR-u który wystawił kartę powołania/wezwał celem nadania karty powołania.
Masz prawo złożyć ten wniosek kiedy Ci się podoba (dokładniej - do "najpóźniej w dniu doręczenia jej karty powołania do odbycia obowiązkowej zasadniczej służby wojskowej" - czyli w kontekście ćwiczeń wojskowych kiedykolwiek przed ćwiczeniami, a technicznie to nawet w trakcie nich)
To gdzie, komu i do jakiego czasu należy złożyć ten wniosek reguluje Art. 572 ustawy o obronie zasadniczej:
Co się stanie gdy złożysz taki wniosek? Zostaniesz wezwany na komisję wojewódzką na której Twój wniosek zostanie oceniony i zostanie wydane orzeczenie dotyczące przeznaczenia Cię do służby zastępczej. Możesz nie stawić się, i komisja wyśle następne wezwanie na następne posiedzenie na które również możesz się nie stawić i w tym wypadku wniosek zostanie oceniony bez Twojej obecności. Oczywiście lepiej się stawić gdyż szanse na pozytywne rozpatrzenie rosną. Jeżeli komisja wojewódzka odrzuci Twój wniosek, będziesz mógł się odwołać (zostaniesz o tym poinformowany w piśmie które zostanie Ci wysłane) do komisji ogólnej, a jeżeli ta odrzuci Twój wniosek, będziesz mógł odwołać się do sądu administracyjnego.
Trochę o służbie zastępczej:
Służbę zastępczą można pełnić tylko i wyłącznie gdy zostanie odwieszona obowiązkowa zetka:
Nie istnieje limit wieku do którego możesz być powołany do odbycia służby (w przeciwieństwie do powołania na zetkę na którą możesz być powołany do 35tego roku życia)
Przy składaniu takiego wniosku trepy na bank będą robiły problem i nie będą chcieli tego przyjmować z tłumaczeniami "hehe nie ma zetki wiec nie mozna". W takim wypadku można:
a) Zażądać podstawy prawnej na której podstawie odmawiają przyjęcia wniosku
b) Zostawić wniosek i żądać odpowiedzi na piśmie wraz z uzasadnieniem i podstawą prawną czemu nie chcą wniosku przyjąć
c) Wysłać wniosek przez epuap i ominąć wąsa w WCR
Wołam @zmarnowany_czas i @robert-kuzba bo ich ten problem dotyczy, enjoy
#obowiazkowecwiczeniawojskowe
@sh7d: dodam, że tu nawet wada wzroku i choroba psychiczna/zaburzenia osobowości też są podstawą, o ile masz na to papiery
Nawet przewlekła choroba w postaci cukrzycy może że być powodem do zmiany kategorii, a także otyłość.
Zresztą, jak bardzo komisje będą upierdliwe, zawsze bedziesz mógł oddać sprawe do sądu, a prócz tego ze sprawa będzie się ciągnąć to na 90% sąd klepnie
@prukfiarz: Jeśli jesteś chrześcijaninem/ buddystą to zasady religii zabraniają ci zabijać i wnioskujesz o służbę zastępczą.
Gdzie:
Powinno byc
Zwolnienie to zwolnienie, jak najbardziej takie online wystarczy. Same WCR potrafią ten sposób polecać. https://wykop.pl/wpis/78697103/jestem-po-wizycie-w-lokalnym-wcr-w-zwiazku-z-otrzy#274790307
@prukfiarz: Zamiast załatwienia L4? I jeszcze być wpisanym gdzieś w woju w dodatkowym miejscu?
To chyba nie ten sam kraj- przecież u nas idzie wyżebrać L4 przy kwasie w robocie, jak wiesz że cię wypieprzą, a Ty tu piszesz, że to cięższe niż użeranie się z trepolami o mentalności kurna słupa xD
zadziala w 90% wypadków, jak ktos bedzie upierdliwy to se mozna narobic kłopotów
Wtedy