Wpis z mikrobloga

@malkaj: Akurat maszyniści faktycznie tyle zarabiają. Najlepsze jest to że jest ich tak mało że w zasadzie na danej trasie są niezwalnialni. Ogólnie praca maszynisty to bardzo ciekawy temat
  • Odpowiedz
@lukasz-lll xD jestem dyżurnym ruchu. Pracujemy nadgodziny i cuda wianki. Nie znam nikogo kto dostał 10k. Chyba że w grudniu dostał jakąś giga nagrodę i sprzedał niewykorzystany urlop dodatkowy. Ale to przy najlepszym ustawieniu gwiazd otarł się o 10k ale to tylko jest szansa na taką zabawę raz w roku.
  • Odpowiedz
@sebek1234: no ja też bym wątpił. Najwięcej w cargo zarabiają w dolnośląskim zakładzie spółki i oscylują w granicach 10k ale z pracą 300 do ponad 400 godzin w miesiącu. Prywaciarz co też wali nadgodziny to zarobi może z 13k, może trochę więcej ale większość maszynistów w będzie miało wypłaty od 6k do tych 10k, w zależności gdzie pracuje i czym jeździ. No i oczywiście nie liczę okolicznościowych dodatków, choć ja
  • Odpowiedz
@dr_Batman na jednego patrzę codziennie w lustrze. A tak to pewnie z kilkuset z różnych spółek. 17k to się wyciąga u prywaciarza, gdy we własnym domu jesteś gościem i jeszcze u co poniektórych przewoźników śpisz na lokomotywie – rezygnując z hotelów. Niezbyt wielu mechaników osiąga takie zarobki i występują tylko w ruchu towarowym.

Tekst z byciem „niezwalnialnym“ na danej trasie też brzmi trochę niedorzecznie. Zrobienie zapoznania na szlak to żaden problem
  • Odpowiedz
@HMC_: Czyli “ 17k to się wyciąga u prywaciarza, gdy we własnym domu jesteś gościem” dokładnie jak lekarz :D Co nie przeszkadza wszystkim wrzucać artykuły ze wszystkich lekarze tyle zarabiają, ignorując rodzaj placówki i ile h jest przepracowane. See my point?
  • Odpowiedz
@dr_Batman nie wiem nic o zarobkach lekarzy, ale chyba pracują w lepszych warunkach socjalnych, niż maszynista na towarze – bez dostępu do kibla i łóżka.
  • Odpowiedz
@HMC_: XD Nie. Np my kanapę kupiliśmy sobie sami, prysznica nie mamy mimo dyżurów po 24h. I praca lekarzy wymaga znacznie dłuższego kształcenia i jest wiele trudniejsza niż maszynisty. Co nie jest najważniejsze. Najważniejsze jest to że nikt nie robi nagonki na maszynistów że bilety/towary są drogie bo maszyniści zarabiają po 20k miesięcznie i to jest clue tej dyskusji
  • Odpowiedz
@dr_Batman z 17k przeskoczyliśmy na 20k xD Ogólnie to możesz mieć trochę racji, bo mało kto wie ile zarabiają maszyniści i nie chodzi tu nawet o kilka k w jedną czy drugą. Niektórzy ludzie sądzą, że to robota za najniższą krajową
  • Odpowiedz
@HMC_: Dokładnie tak wygląda dyskusja w sprawie lekarzy ;) w toku rozmowy zrobiło by się z tego 30k a potem ktoś napisałby że zna maszynistę który jeździ nowym Volvo. Frustrujące jak ty wiesz ile zarabiasz no nie?
  • Odpowiedz