Wpis z mikrobloga

@marta-kozik: Różowa mająca pojęcie o układach FPGA. Prędzej uwierzę w garbate aniołki ( ͡º ͜ʖ͡º) Akurat szukam kogoś do wspólnego projektu. Chcesz się pobawić moim IP korami xDDD

@Kryspin013 Nie wiem jak inni vendorzy, ale Vivado od Xilinxa ma lepszą wydajność na Linuksie niż Windowsie. A trochę mocy obliczeniowej potrzebujesz, szczególnie przy większych układach.
  • Odpowiedz
Właśnie wczoraj ją odebrałem! Co za niespodzianka jak zobaczyłem na mikro znaną mi już okładkę i to jeszcze post wrzucony przez samą autorkę. Szacun :)
  • Odpowiedz
@marta-kozik: Gowin to te tanie z aliexpress? Uważam że te moduły mają potencjał, szczególnie że ludzie w polsce lubią grzebać w takich rzeczach. Ale książka może być niewypałem, pomyśl o kanale na yt i filmach o tym jak projektować proste procesory.
  • Odpowiedz
@marta-kozik: przejrzałem spis treści i wygląda dobrze na start, zamówię. Szkoda że wcześniej nie wiedziałem że są tak tanie FPGA jak prezentowane Tang Nano, będę musiał kupić ich trochę, przyda się do projektów.
  • Odpowiedz
  • 0
@lukenzi: płytki Tang Nano 1k są na ali Express w cenie około 50 zł.

FPGA to układy w których mamy elementy logiczne oraz konfigurowalne połączenia. Działanie układu można modyfikować. Natomiast ASIC to układ na stałe wytrawiony w krzemie. Oba projektuje się w językach opisu wstępu (SystemVerilog, VHDL)
  • Odpowiedz