Wpis z mikrobloga

Chciałbym kupić sobie wok do smażenia chińskich potraw na wysokim gazie. Teraz mam jakieś z Biedronki z powłoką nieprzywierającą, ale to podobno niezdrowe przy wysokich temperaturach. Niestety mam kuchenkę indukcyjną.

Jaki wok będzie dla mnie najlepszy? Ze stali nierdzewnej?

#pytanie #kiciochpyta #kuchnia #kuchniaazjatycka
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fachmann: idea woka działa w bardzo dużych temperaturach, a powłoki nieprzywierające się niszczą w takich temperaturach - stąd to nie ma sensu. Na indykcji scianki woka ciężko będzie dobrze rozgrzać, lepszym wyborem byłaby pewnie jakaś stalowa patelnia do smażenia w wysokiej temperaturze plus stal nierdzewna do mieszania całości z sosami.
  • Odpowiedz
@Fachmann: Też mam indukcję i woka nie używam więc żadnego nie polecę. Do smażenia mam patelnię de Buyera ze stali węglowej i będę jej używał jeszcze za 20 lat - nie do zajechania. Jeśli chodzi o stal nierdzewną kup cokolwiek co odpowiada ci kształtem i rozmiarem. Producent bez znaczenia, stal nierdzewna to stal nierdzewna, nie ma co przepłacać.
  • Odpowiedz
@Fachmann: polecam pojechać do rodziców i zrobić to na gazie a nie na indukcji. Jeśli nie ma opcji to na indukcji ale na małej mocy. Duża mon na indukcji może zdeformować dno patelni, a ona sięjuż nie wyprostuje i będziesz miał środek wybrzuszony. Jak dokładnie sezonowałem to już nie pamiętam ale ogólnie to wypalałem na małej mocy olej kilkukrotnie. Ale i tak zanim nabrała tej tzw. nieprzywieralności to kilka razy
  • Odpowiedz