Wpis z mikrobloga

@dominowiak jak nie masz palnika do woka, albo przynajmniej nadstawki na kratkę (o ile mówimy o kuchni gazowej to raczej płaski. Pomijam już fakt, że 99% domowych kuchenek gazowych nie ma odpowiedniej mocy do robienia prawdziwego stir fry.
  • Odpowiedz
  • 0
jak nie masz palnika do woka, albo przynajmniej nadstawki na kratkę (o ile mówimy o kuchni gazowej to raczej płaski. Pomijam już fakt, że 99% domowych kuchenek gazowych nie ma odpowiedniej mocy do robienia prawdziwego stir fry.

@Viking-: no wlaśnie mam nadstawkę do dużego palnika. Zastanawiam się, czy jest jakaś opcja wymiany dyszy w płycie kuchennej, bo specjalnej kuchenki/palnika do woka to kupował nie będę, bo mnie żona wygoni z
  • Odpowiedz
  • 0
musisz się zastanowić co chcesz na tym robić.

@MrJohnny: nie no mam normalne patelnie do różnych rzeczy. Do tej pory do przygotowywania dań metodą stir fry używałem takiego pseudowoka z dość dużym płaskim dnem (wiekszym niż to co na zdjęciu wyżej) z powłoką "nieprzywierającą", ale to jakieś nieporozumienie. Chcę sobie w końcu kupić normalnego stalowego woka i zastanawiam się właśnie nad tym jaki to ma być. Ale chyba spróbuję tego
  • Odpowiedz
@dominowiak no te zaokrąglone na dużym ogniu dość mocno się nagrzewają. Do smażenia są fajne tylko trzeba nauczyć się tego kociego ruchu podrzucania ryżu czy makaronu. Jak masz podstawkę to już w ogóle jest bajka, choć jeśli chcesz gotować na chacie to na początku polecam żonę wysłać na wakacje bo trochę syfu się robi :D
MrJohnny - @dominowiak no te zaokrąglone na dużym ogniu dość mocno się nagrzewają. Do...
  • Odpowiedz
@dominowiak Sam się nad tym zastanawiałem. Niektóre płyty mają możliwość regulacji przepływu gazu. W mojej pod pokrętłami, niektóre bezpośrednio przy palnikach, sprawdź w instrukcji obsługi. Nie wiem jednak czy jest możliwość ustawienia mocy wyższej niż fabryczna (u mnie palnik "wok" ma tylko 2,8kW więc tak połowę przynajmniej za mało). Same dysze to z posiadanej przeze mnie wiedzy są zależne od typu gazu w sieci.

@MrJohnny Nie robię dużo azjatyckiego żarcia,
  • Odpowiedz