Cześć. Jakiś czas temu pytałem na mirko, o proces związany z wypłatą gwarantowaną z ZUS po śmierci mojej mamy (wniosek EWG-P). Wszystko poszło sprawnie, dzisiaj dostałem pieniądze na konto, wyszło tego 17 500 zł. Czy muszę to jakoś jeszcze rozliczyć z US? Nie wiem, w PIT za ten rok, czy na jakimś oddzielnym formularzu? Przy okazji podpytam o jeszcze jedną sprawę. Na początku tego roku sprzedałem mieszkanie po zmarłym ojcu, wcześniej wypełniłem oczywiście wniosek SD-Z2 w US i kwota, którą tam podałem była praktycznie identyczna jak ta, za którą udało mi się to mieszkanie sprzedać. Czy tu również muszę to jeszcze jakoś dodatkowo rozliczać z US? Zanim udam się z urzędu i zaczną mi nawijać makaron na uszy, chciałem Was podpytać i będę wdzięczny za pomoc. #urzadskarbowy #pit #finanse
@dewey: Na sprzedaży mieszkania po ojcu grubo umoczyłeś bo wg mnie będziesz musiał zapłacić 19% podatek od dochodu czyli w tym przypadku od całej kwoty sprzedaży. Gdybyś poczekał 5 lat to tego podatku by nie było. Ale tego nie jestem pewien może są jakieś kruczki związane z tym że to spadek i jakiś lepiej ogarnięty Mirek się wypowie
@DeoLawson: dzięki za cynk, mam aplikację ZUS, to może ich podpytam oficjalnie. Drugi temat bardziej mnie nurtuje, bo kwota zdecydowanie większa, niby SD-Z2 zrobione w przeciągu 6 miesięcy od nabycia mieszkania w spadku, ale kij ich wie.
edit: z tego co mi notariusz mówiła, to nie podlegałem po ten podatek, bo coś się pozmieniało, zresztą ojciec zmarł w kwietniu 2019 i wtedy odziedziczyłem po nim mieszkanie, a sprzedałem w marcu
#urzadskarbowy #pit #finanse
edit: z tego co mi notariusz mówiła, to nie podlegałem po ten podatek, bo coś się pozmieniało, zresztą ojciec zmarł w kwietniu 2019 i wtedy odziedziczyłem po nim mieszkanie, a sprzedałem w marcu