Aktywne Wpisy
Mam do Was pytanie motoryzacyjne z rana ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Macie jakis samochód z dzieciństwa, który strasznie się Wam podobał i marzyliście zeby go mieć w przyszłosci? Dla mnie to było Audi TT z obrazka, strasznie mi sie ten bydlak podobał (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #samochody
Macie jakis samochód z dzieciństwa, który strasznie się Wam podobał i marzyliście zeby go mieć w przyszłosci? Dla mnie to było Audi TT z obrazka, strasznie mi sie ten bydlak podobał (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #samochody
Obecnie za 38m2 płacę 800zł czynszu w mieście powiatowym. W zasadzie całe miasto ma podobne czynsze. Kuzyn we Wrocławiu płaci za podobne 1200zł. Oczywiście, wiem, że są też niższe stawki. Zastanawia mnie jednak, co zrobią ludzie za 20 lat - 30 lat, gdy już spłacą wrocławską/warszawską/gdańską/krakowską...itp. hipotekę i czynsz będzie większy od emerytury. Na luzie pójdzie do 2000-3000 zł
Przecież sprzątaczka, konserwator też muszą zarobić. Remonty budynków muszą kosztować. Unia Europejska wymusi
Przecież sprzątaczka, konserwator też muszą zarobić. Remonty budynków muszą kosztować. Unia Europejska wymusi
JLL "Jeśli chcecie zmierzyć poziom desperacji deweloperów – po prostu sprawdzajcie w różnych raportach ile mają nie sprzedanych, ale już gotowych, stojących mieszkań"
Taki wykres właśnie zniknął z ostatniego raportu JLL za Q3 https://www.jll.pl/pl/trendy-i-analizy/badanie/rynek-mieszkaniowy-w-polsce
#nieruchomosci
"Zapytałem ekspertów z JLL co takiego stało się w Łodzi i Poznaniu, że tak bardzo spadła tam sprzedaż mieszkań i tak bardzo rozszerzyły się nożyce między liczbą mieszkań w ofercie deweloperów i chętnymi do zakupu. Kazimierz Kirejczyk, senior strateg advisor w JLL odpowiedział mi, że te miasta w pewnym sensie padły ofiarą swojego sukcesu. A więc udostępniły deweloperom najwięcej atrakcyjnych gruntów, na których deweloperzy budują, aż furczy.
@pastibox: Czyli dziady mocno się trzymają. Ten wykres zwiastuje, że nawet bez BK0% potrzeba roku-dwóch na spadek cen.
Na rynku wtórnym wszyściutko gotowe i wykończone. Ja bym generalnie podchodził z dystansem do takich wykresów. To jest robione na podstawie ankiet. Różni deweloperzy mają też różne polityki wprowadzania do sprzedaży. Zdarza się, że do sprzedaży wprowadzany jest już gotowy budynek. A ten wykres usunęli, ponieważ w najbliższych kwartałach raczej będzie rósł bez