Z ciekawości zgłosiłem stronę, która udaje agencję pracy, nakłania do założenia konta w banku i wyłudza dane. Zgłoszenie poszło do firmy hostującej i rejestratora domen. Stworzenie tych zgłoszeń wymagało ode mnie pewnego wysiłku ponieważ obie firmy ukrywają dane kontaktowe. Firma hostingowa odpisała, że nie jest w stanie ocenić czy strona faktycznie jest szkodliwa i żebym zgłaszał na policję natomiast rejestrator domen ma wywalone j---a i nic nie odpisał.
Ogółem polecam wyjebki internetowe. Jeżeli ma ktoś dobry pomysł to szanse wpadnięcia oceniam na minimalne.
@okrupnik: mobywatel ma wsparcie do zgłaszania, jak masz to polecam w tą stronę - ogólnie firma hostingowa sama powinna zgłosić na policję, bo jeszcze zostanie wciągnięta w oskarżenie, szczególnie jak nie zareagowała - a Ty w sumie nie wiem nawet czy możesz zgłosić na policję jak nie jestes poszkodowany. Najlepiej tak jak @BreathDeath napisał, albo przez mobywatel.
Ogólnie postawa taka na 3+ ;-) ale ja siedzę cicho bo jak
ogólnie firma hostingowa sama powinna zgłosić na policję, bo jeszcze zostanie wciągnięta w oskarżenie, szczególnie jak nie zareagowała
@nilphilus: przeiceż to są zagraniczne firmy (hosting, domena) a stronka po polsku - wiadomo, że nie mają jak tego zweryfikować czy to prawdziwa firma czy wydmuszka. Nie jest to też ich zadaniem, a gdyby zdejmowali każdą stronę bo jakiś anonim napisał, że to oszuści to naprawdę by sobie narobili kłopotów.
Ogółem polecam wyjebki internetowe. Jeżeli ma ktoś dobry pomysł to szanse wpadnięcia oceniam na minimalne.
#programista15k #programowanie #webdev
G---o hostuje wix.com a rejestratorem domeny jest tucows.
Ogólnie postawa taka na 3+ ;-) ale ja siedzę cicho bo jak
Telefon wyrzuć, bo śledzi!
@nilphilus: przeiceż to są zagraniczne firmy (hosting, domena) a stronka po polsku - wiadomo, że nie mają jak tego zweryfikować czy to prawdziwa firma czy wydmuszka. Nie jest to też ich zadaniem, a gdyby zdejmowali każdą stronę bo jakiś anonim napisał, że to oszuści to naprawdę by sobie narobili kłopotów.
Ogólnie historia