Wpis z mikrobloga

Z ciekawości zgłosiłem stronę, która udaje agencję pracy, nakłania do założenia konta w banku i wyłudza dane. Zgłoszenie poszło do firmy hostującej i rejestratora domen. Stworzenie tych zgłoszeń wymagało ode mnie pewnego wysiłku ponieważ obie firmy ukrywają dane kontaktowe. Firma hostingowa odpisała, że nie jest w stanie ocenić czy strona faktycznie jest szkodliwa i żebym zgłaszał na policję natomiast rejestrator domen ma wywalone j---a i nic nie odpisał.

Ogółem polecam wyjebki internetowe. Jeżeli ma ktoś dobry pomysł to szanse wpadnięcia oceniam na minimalne.

#programista15k #programowanie #webdev
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Nie chce mi się już nic zgłaszać. Jak ktoś chce się pobawić to - justok.info
G---o hostuje wix.com a rejestratorem domeny jest tucows.
  • Odpowiedz
@okrupnik: mobywatel ma wsparcie do zgłaszania, jak masz to polecam w tą stronę - ogólnie firma hostingowa sama powinna zgłosić na policję, bo jeszcze zostanie wciągnięta w oskarżenie, szczególnie jak nie zareagowała - a Ty w sumie nie wiem nawet czy możesz zgłosić na policję jak nie jestes poszkodowany. Najlepiej tak jak @BreathDeath napisał, albo przez mobywatel.

Ogólnie postawa taka na 3+ ;-) ale ja siedzę cicho bo jak
  • Odpowiedz
ogólnie firma hostingowa sama powinna zgłosić na policję, bo jeszcze zostanie wciągnięta w oskarżenie, szczególnie jak nie zareagowała

@nilphilus: przeiceż to są zagraniczne firmy (hosting, domena) a stronka po polsku - wiadomo, że nie mają jak tego zweryfikować czy to prawdziwa firma czy wydmuszka. Nie jest to też ich zadaniem, a gdyby zdejmowali każdą stronę bo jakiś anonim napisał, że to oszuści to naprawdę by sobie narobili kłopotów.

Ogólnie historia
  • Odpowiedz