Wpis z mikrobloga

Pierwszy raz robiłem badanie techniczne samochodu w 2008 r. i płaciłem za to 98 zł. Wczoraj rownież zrobiłem takie badanie i zapłaciłem 98 zł. Niesamowite, że przez 16 lat ta cena nie uległa zmianie, a może jeszcze dłużej? Ktoś pamięta kiedy te 98 weszło? Się teraz nie dziwię, że te stacje wyrastały jak grzyby po deszczu skoro nadal ta stawka jest dla nich wystarczająca. To dobrze pokazuje jak regulowane przez państwo ceny nas dymają.

#inflacja #pieniadze #motoryzacja #polska
  • 106
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@Rurururkowiec Naciesz się bo długo to już raczej nie potrwa. Stacje od lat prowadziły akcje odnośnie podniesienia ceny i już się za to biorą. Cena ma wzrosnąć dość drastycznie a potem być powiązana z minimalnym wynagrodzeniem.
  • Odpowiedz
koszty zerowe praktycznie a klientów pełno

@opk20: wiesz ile kosztuje wybudowanie takiej stacji? Szarpanki, hamownia, analizator spalin, sprzęt do ustawiania zbieżności. Kolega pracuje i sprzęt wyszedł 300tys zl
To się opłaca dlatego, że masz obok warsztat i jak samochód nie dostanie przeglądu to od razu bierzesz na warsztat żeby usunąć usterkę
  • Odpowiedz
@winsxspl: CO ZROBIENIE? XD od kilku lat mam auta z lpg i nigdy nie widziałem tego czujnika

@SzubiDubiDu: co roku od 7 lat mi robią to sprawdzenie xD

@winsxspl nie możesz im tak ujmować, teraz im doszedł nowy obowiązek i muszą sprawdzać nalepkę lpg na nadwoziu xd

@coo84: moja instalacja jest z 2015, więc nie obowiązuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Rurururkowiec w tym momencie trend jest odwrotny. Stacje zaczęły już się zamykać pomału. Cena była za wysoka od wprowadzenia w 2004 mniej więcej do 2012-2013. Później faktycznie była odpowiednia. Natomiast od 2020 jest już nieadekwatna zupełnie. Ludzie ciągną te biznesy, licząc na podwyżkę, ale coraz więcej się przestaje spinać. U mnie w okolicy w tym roku zamknięte 3 stacje. Rok temu była to jedna. 0 nowych od 4 lat
  • Odpowiedz
@Rurururkowiec: No to jest idealny przykład jak ta cena jest niewspółmierna do faktycznej usługi. Jeszcze lepszym na to dowodem jest dodawanie prezentów do przeglądów. Ostatnio chcieli mi dać koszyk słodyczy, kaw i herbat. W sumie jakieś najtańsze badziewie, ale w detalu pewnie warte ze 30 zł bo trochę tego było. Inni dają kupony, gaśnice.
https://xcarcontrol.pl/r/69/promocje
https://www.maxtrans.com.pl/stacja-kontroli-pojazdow-okregowa/katalog-prezentow/
  • Odpowiedz
@Rurururkowiec: chyba nadal ta cena jest zbyt wysoka, skoro ostatnio diagnosta z pazurami mi się zaczął dobierać do przyciemnionej szyby z mordą, że on tego nie podbije xD a szyba przyciemniona legitnie, w normie, bo nie lubię się pieprzyć w razie kontroli. Pojechałem gdzie indziej i wszystko spoko, jak zawsze, tam już nie wrócę, choć mam do nich najbliżej.
  • Odpowiedz