Wpis z mikrobloga

Przypomniałem sobie o istnieniu internetowych radiów. Ciekawe, czy dużo osób nadal słucha. Kiedyś Open.FM i Polska Stacja. Jeszcze Last.FM, dopóki było za darmo. Mogłeś słuchać przez przeglądarkę lub otworzyć .m3u / .pls w dowolnym odtwarzaczu, który obsługuje ten format, np. WinAmp, AIMP, foobar2000. Okazuje się, że w czasach Spotify wiele stacji nadal działa.

Przez ostatni czas muzyki szukałem na YouTube, słuchałem głównie składanek, ale teraz to nie ma sensu. Znaleźć coś graniczy z cudem, składanki są usuwane, algorytm ciągle odtwarza to samo, a od kilku dni wścibskie reklamy.

Korzystałem ze Spotify do czasu, kiedy nie przesadzali z reklamami typu zamówiłeś o północy kebaba, po którym miałeś wrzody, a gdybyś wydał te pieniądze na abonament, to byś się dobrze czuł. Jedynie w samochodzie nie ma reklam, a to chyba dlatego, że gdy leciały reklamy, to kierowcom podnosiło się ciśnienie i powodowali wypadki.

Algorytmy w obecnie popularnych serwisach streamingowych działają dziwnie, bo leci ciągle to samo. W składankach na YT twórcy wyszukiwali mało znane zespoły, ale często arcydzieła i to mi się podobało.

W radiach internetowych zwykle też leci sobie w kółko playlista, ale jednak większa różnorodność.

Jak obecnie słuchacie muzyki i jak poznajecie nowych wykonawców?

A co najważniejsze, to odtwarzacz typu foobar2000 używa mało zasobów systemowych.

#muzyka #rock #metal #internet #radio #radiointernetowe #winamp #aimp #foobar2000
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: słucham radio internetowe (ChillTrax, Antenne Bayern Chillout, Absolute Chillout), jak coś mi wpadnie w ucho to sprawdzam Shazzam, dodaję do Tidala, czasem odpalam Tidala i mi sam proponuje różne kawałki.
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: Rockserwis.fm
Zero reklam, polityki. 100% muzyki. Sporo rocka progresywnego ale nie tylko. Lepsza, bardziej ambitna muzyka niż w Trójce, 357, nie mówiąc już o Eska Rock czy Antyradio. Codziennie zazwyczaj od 18 do północy audycje muzyczne a przez resztę dnia z automatu leci muzyka. Polecam
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel słucham głównie na Spotify bo wygoda, ale algorytm poleca często to samo. Muzy sam szukam (głównie rateyourmusic.com, czasem patrzę co koncertuje w okolicy i sprawdzam co grają). A lastfm to nie wiem w jakiej formie jeszcze egzystuje, scrobble rosną, ale czy coś tam się dzieje?
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: Przez prawie 20 lat słuchałem di.fm. Ostatnio się skomercjalizowało (s------o - brzydko mówiąc) i zrobiło się w większości płatne, tylko 8 z ok. 200 kanałów za darmo, a od lutego mają w 100% wszystko mieć płatne. Smutno mi, bo tam kawał dobrej, głównie elektronicznej muzyki w dziwnym stylu jak Psychill czy Progressive. Ale dziś odkryłem nowe radio, bez reklam, za darmo i tak samo ogromny wybór jak w di.fm,
  • Odpowiedz