Aktywne Wpisy

Salido +266
Minął 27. (z 66) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miał miejsce 1 wypadek śmiertelny w którym zginęła 1 osoba.
117 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
120 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
W ciągu ostatniej doby miał miejsce 1 wypadek śmiertelny w którym zginęła 1 osoba.
117 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
120 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
źródło: 1-453841-12
Pobierz
darkhorse +169
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

No to próbuję coś łatwiejszego: Opowiedz mi, jakbyś zarządzał stanem aplikacji. Zamiast konkretów, słyszę: „Korzystam z gotowych paczek”. Ok.
Próbuję dalej: Jakie są sposoby na uniknięcie memory leaków w aplikacjach mobilnych? Cisza. Jakby temat zarządzania pamięcią był jakąś czarną magią.
Może coś mniej abstrakcyjnego? Jak byś zaimplementował strategię cache’owania w aplikacji rozproszonej, żeby zminimalizować opóźnienia i synchronizację danych?. No i tu już kompletny brak odpowiedzi.
Myślę sobie, może coś praktycznego: Jak zoptymalizowałbyś działanie aplikacji, która ma dużo operacji I/O, np. zapisywanie danych do bazy? Odpowiedź: „Użyłbym async/await”. No super, tylko nie wspomniał, jak by to działało pod maską ani jakby uniknął bottlenecków.
Na koniec, żeby już nie katować: Jak byś zarządzał transakcjami w systemie rozproszonym z użyciem mechanizmu two-phase commit? Patrzy na mnie, jakby to była rozmowa o fizyce kwantowej.
Ja rozumiem, że to junior, ale jakieś podstawy by się przydały, prawda?
#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #it #pracbaza
Jakby mnie ktoś pytał o takie bzdury na rozmowie, to bym go chyba wyśmiał i zaczął się zastanawiać co to za Januszex, skoro programiści przepisują w nim biblioteki standardowe.
Czyli nie umie programować. Następny proszę.
Klepię zawodowo apki mobilne 5 lat. Na pierwsze 4 pytania odpowiada się jednym zdaniem, ale żadna z tych odpowiedzi to nie jest odpowiedź, której będziesz oczekiwać. 5 pytanie dotyczy problemu z którym sam się spotkałem, ale odpowiedź nie jest złożona, raczej bym oczekiwał tutaj zobaczenia jakie ma proste pomysły, bo to wykracza trochę po za wiedzę kogoś kto jest juniorem, bo
@zarowka12: kroki to przetasuj tablicę na dwie części według jakiejś wartości i wywołaj rekurencyjnie. Jak ktoś tego nie umie to zakładam, że algorytmów też żadnych nie zna, bo to praktycznie podstawy
ja robię jusz w javie długo i zarabiam dużo i tez nie wiem, może 10 lat temu na 1 roku studiów bym odpowiedział.
o
To tak jak ostatnio przyłapali jakiegoś znachora, który udawał psychiatrę i "leczył" w jakiejś przychodni, mimo że nie miał żadnego wykształcenia. Ponoć ileś tam ludzi nawet wyleczył :D