Wpis z mikrobloga

Niedługo blackfrajer, wiec czas na risercz i doktorat z ekspresow do kawy.
Chciałem w okolicy 5k się zamknąć. Chcemy z rurka, więc w zasadzie kilka odpada (delonghi). No i raczej coś z tych 3-4 firm a dokładniej to zastanawiałem się między
Jura E8 (ale tam znowu się wyciągnąć nie da wkladki)
Nivona 960 - najbardziej skłonny jestem do tego
Melitta - te za 4k, ale znowu mniej "bajerancko" wygląda. A będę na niego codziennie patrzył xD
Miele - nie przeglądałem jeszcze.
Jakieś opinie na temat powyzszych, bądź porównania? :D Polecacie jakąś dobrą porownywarke/ranking/youtube whatever?
#ekspresdokawy #kawa
#jura #nivona #melitta #miele
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@slideroh brak wyciągania zaparzacza w Jura to porażka. Ktoś tam pisał, że czyszczenie puszcza co parę dni przez to.
Kiedyś bym polecił nivone ale też coś ostatnio znalazłem narzekające opinie. Z drugiej strony - zawsze ktoś narzeka
  • Odpowiedz
@slideroh technik serwisu here, mam Nivone 960 w pracy 5 lat, nic koło niej nie robimy poza czyszczeniem zaparzacza i odkamienianiem jak się drze i działa elegancko. Słusznie że nie ma tam Saeco, wszystkie gran aroma i inne xelsisy są chu jowe, strasznie szybko się psują w porównaniu do firm które wymieniłeś. Brałbym Nivone, Jura też spoko, ale jak ktoś u góry słusznie zauważył zabudowany zaparzacz to porażka
  • Odpowiedz
  • 0
@trzymampuszkazadwauszka panie techniku mam melitte bariste i dwa pytania: dlaczego w zaparzaczu i okolicach jest zawsze nasypane tyle zmielonej, zmarnowanej kawy a drugie to jak wyczyścić w tym ekspresie młynek?
  • Odpowiedz
@niegwynebleid Ludzie piszą głupoty, zamiast po prostu go otworzyć i zrozumieć, jak działa jura ¯\(ツ)/¯
Jura jest świetna, jeżeli chodzi o zachowanie czystości, wszystko spada na tackę ociekową.
  • Odpowiedz
@olito żeby wyczyścić młynek należy rozkręcić ekspres, potem żarna, wziąć pędzel, odkurzacz i jazda. Co do rozsypanej kawy, cóż, możesz mieć uszkodzony mikrowyłącznik odpowiadający za dozowanie kawy (jeżeli ekspres ma już kilka lat) albo już tak po prostu będzie, rób kawę na mniejszym aromacie to mniej będzie rozsypywał. Jeżeli zaglądasz tam np raz w tygodniu i dookoła zaparzacza jest wpiz du kawy to ewidentnie dozuje za dużo i wymaga serwisu.
  • Odpowiedz
@trzymampuszkazadwauszka Widziałem. Jeżeli nikt nią nie rzucał jak szalony, to wszelkie resztki kawy trafiają na tackę ociekową. Reszta, jeżeli cokolwiek gdzieś się zatrzyma, szybko wysycha. Zresztą warto oddać ekspres na przegląd uszczelek, raz na dwa lata, wtedy wyciera się to, co poleciało z parą z zaparzacza.
Ja nawet krupsy polecam, bo trzeba się bardzo postarać, by je zapieprzyć kawą i u mnie robi kawę evidence ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz