Aktywne Wpisy

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam problem z moją dziewczyną. Mieszkamy już razem od roku sami. Ona jest dosyć zżyta z rodziną (co jest okej) ale wychodzi ostatnio tak że co tydzień w weekend jest jakaś okazja żeby jechać odwiedzić jej rodziców. A to grill, a to komunia, a to na kawkę. Problem jednak w tym że moje sygnalizowanie że np. nie mam ochoty któryś tydzień z rzędu jechać w sobote/niedziele na pol
Mam problem z moją dziewczyną. Mieszkamy już razem od roku sami. Ona jest dosyć zżyta z rodziną (co jest okej) ale wychodzi ostatnio tak że co tydzień w weekend jest jakaś okazja żeby jechać odwiedzić jej rodziców. A to grill, a to komunia, a to na kawkę. Problem jednak w tym że moje sygnalizowanie że np. nie mam ochoty któryś tydzień z rzędu jechać w sobote/niedziele na pol

Arbuzlele +126
Następnym tematem grzanym na tagu po deweloperach i rentierach powinny być administracje i spółdzielnie mieszkaniowe.
To, co się dzieje z czynszami, to się w pale nie mieści. 800 zł haraczu miesięcznie za przywilej mieszkania w wielkiej płycie z lat 70, gdzie klatka jest malowana raz na 10 lat to jakiś nieśmieszny żart. Bytem kiedyś przypadkowo świadkiem zjazdu zarządu jednej z większych takich spółek w Krakowie - dziady każdy z BMI na pewno powyżej 35, każdy przyjechał swoim range roverem (chyba w jakimś pakiecie kupili), a spotkanie odbywało się w zapyziałej siedzibie, która okna miała instalowane jeszcze za gierka
Ale to musi być ciężka robota, więc się należy
@Czekolatka: dużo obcych sobie osób musi chcieć się w coś wspólnie zaangażować i coś zmienić. Nie jest niemożliwe, ale widzę same problemy
W tych 800zl masz wodę, śmieci. Więc to i tak nie jest źle....
zakładam, że macie po 60m2 każdy, czyli łącznie we wspólnocie jest 540 m2, od których płacicie za zarządzanie nieruchomością łącznie... zakładam 2 zł za m2, czyli na rachunek zarządcy wpływa miesięcznie 1 080 zł.
Za te 1080 zł/m oczekujecie, że cieć raz w tygodniu umyje klatkę (najlepiej swoją chemią), raz na kwartał okna, w zimie będzie odśnieżał i sypał solą (która za darmo też pewno nie jest), że zarządca
Klatki i bloki odnawiane systematycznie, zieleń przycinana regularnie, czystość zachowana. Na problemy też reagują - zaczęło być ciasno na parkingu bo ludzie z okolic parkują to będą montowane szlabany.
Mają oczywiście swoje za uszami, nie raz mnie w------i, ale obiektywnie patrząc to nie działają tak skrajnie źle jak to się zwykle opisuje.
Prąd ew. gaz płaci się i tak osobno, więc właściwie na co mają iść te 2k?
@tonawegla: czyli jak szukać mieszkania w pl to z rejonu 2010-2018? Czy co masz na na myśli? Bo zaś czasy ostatnie 6 lat to znowu dziki pęd ku betonowi pewnie z bylejakością