Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #mieszkanie Hej, chce kupić mieszkanie w wielkiej płycie w mieście wojewódzkim. Myślę nad 2 pokojowym (ok 400k PLN) lub (3 pokojowym ok 480k PLN). Mam odłożone 100k na wkład własny. Zarabiam 8k netto plus premie. Co polecacie żeby nie za kredytować się pod korek? Chciałem wziąć 500k kredytu a 100k zostawić na wykończenie - czy to realne? Taki blok max 3-4 piętrowy.
MagdaMaleto_2024 - #nieruchomosci #mieszkanie                            Hej, chce ku...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MagdaM_ale_to_2024: a i widzę że w takim Aliorze zdolność na kalkulatorze oscyluje w okolicy 500k, więc nie masz gwarancji że ci udzielą kredyt na pełną kwotę. Oczywiście różne banki różnie do tego podchodzą, ale jak masz zabezpieczoną gotówkę, to w sytuacji gdy ci powiedzą że mogą ci dać np. tylko 460k, a ty musisz pokryć 10% wkładu gotowką, to zawsze możesz to zrobić. Wtedy czeka cię remont z mniejszym budżetem
  • Odpowiedz
(BGK ma jakieś tam ograniczenia, ale generalnie przy 500k nie powinno być problemu).

@karokrakow: Ten program ma przede wszystkim limity ceny za metr więc raczej nie skorzysta z tego przy obecnych cenach.
  • Odpowiedz
@Piotrek00: totalne bzdury kolego na spokojnie 2/3 tyś zł za metr jest się w stanie zmieścić z remontem wraz z zabudową. Właśnie to przerabiam na mieszkaniu 45m, 60 tyś wykończenie pod klucz wraz z łazienką, 45 tyś zł kuchnia/szafa/meble w łazience (od stolarza) + AGD.
Łóżko + materac 10 tyś zł.
Wiadomo że można i wykończyć po 7 tyś dodatkowo za metr, ale nie pisz bzdur że mu 100k nie
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo: da się znaleźć też coś w limicie, ale albo trzeba mocno polować albo po prostu negocjować cenę, tak żeby się zmieścić (powoli się pojawiają mieszkania do remontu w takich cenach), co nie znaczy że tosie uda szybko znaleźć. Widzę że powoli właściciele mieszkań po babci widzą że cena 15k za metr to jakiś absurd i nie ma chetnych
  • Odpowiedz
@Paveleks: wiesz jak ktoś nie musi patrzeć na budżet to wyda i 20k, bo czemu nie. Ja kupiłam ładne łóżko z brzozy za 2.5k i materac w okresie przecen za 1.4k (taki jaki dla mnie jest po prostu wygodny - każdy ma inne preferencje). Jak człowiek ma 100k na remont i wykończenie, to przy dobrym planowaniu jest się w stanie zmieścić w budżecie.
  • Odpowiedz