Aktywne Wpisy
mirko_anonim +54
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Oszczędzam i inwestuję od dokładnie dwóch lat. Nie są to duże kwoty, to dokładnie 1000 zł miesięcznie. Strategia jest prosta, kupuj bez względu na wahania rynków to i tak wszystko się uśredni.
Podzieliłem to na cztery części po 25% na:
-poduszkę finansową
Oszczędzam i inwestuję od dokładnie dwóch lat. Nie są to duże kwoty, to dokładnie 1000 zł miesięcznie. Strategia jest prosta, kupuj bez względu na wahania rynków to i tak wszystko się uśredni.
Podzieliłem to na cztery części po 25% na:
-poduszkę finansową
klaudxx +4
Jednym z plusow bycia singielka jest to, ze nie trzeba wymyslac ani kupowac prezentow partnerowi na swieta.
Zawsze mnie to meczylo, ze musze myslec co kupic, biegac po tych sklepach bo wypada, bo on pewnie tez cos kupi, a tak wywalone. Nie mam komu kupowac i moge patrzec jak inni marnuja na to swoj czas i zycie.
Tylko czasami brakuje porzadnego dupcenia ale juz sie przyzwyczajam chyba
#rozkminy #zwiazki
Zawsze mnie to meczylo, ze musze myslec co kupic, biegac po tych sklepach bo wypada, bo on pewnie tez cos kupi, a tak wywalone. Nie mam komu kupowac i moge patrzec jak inni marnuja na to swoj czas i zycie.
Tylko czasami brakuje porzadnego dupcenia ale juz sie przyzwyczajam chyba
#rozkminy #zwiazki
Teraz nie ma dopłat do kursów, a prowizja razem z podatkiem to 25-30%. Nawet jeżeli przejazdy podrożały to teraz ten sam przejazd kosztuje ok 20PLN. A kierowca w godzinę ma już nie 52, a kierowca ma za godzinę jazdy ok 37PLN. Czyli za miesiąc 7400 obrotu netto. Po odjęciu kosztów wyższych o 20% (ZUS, stopy procentowe, paliwo) i wychodzi miesiecznie ok 3300PLN miesięcznie na czysto na rękę.
Za tyle jeżdżą bolty, ubery i freenow. Kierowca realnie zarabia 17PLN. Ile on musi wyjeździć w miesiącu żeby cokolwiek zarobić? Idąc do sklepu wiesz mniej więcej ile powinien kosztować ser, masło. Zamawiając hydraulika, czy jadąc do mechanika oceniasz czy cena za usługę mieści się w widełkach i cena stanowiąca 30% ceny rynkowej wydaje się podejrzana. Może skład produktu jest kiepski, albo usługa będzie źle wykonana. Bo komu opłacało by się sprzedawać ser tak tanio czy naprawiać auto wyceniając robociznę na 35pln/h
W przypadku przewozów osob ze względu na wojnę cenową tej świadomości klientów nie ma. Wydaje im się że taka dumpignowa cena jest rynkowa. Pracowałem w sezonie na taxi i przeraża mnie, że ludzie jadąc po stawce 3,40Pln/km ludzie mówili że jestem zdziercą i złodziejem. Gdzie ja za 200h godzin w miesiącu zarabiałem na czysto w sezonie 6-7k a poza sezonem 4,5-5,5k ( listopadzie już spada bardziej do 4k a w lutym można spać nawet do 3,5k)
A ja czy zajeżdżam na lotnisko o 8, czy o 17 czy 2 w nocy to na redzie stoją ci sami pobudzeni Gruzini z lewymi prawami jazdy.
#transport #taxi #bolt #uber