Aktywne Wpisy

ibleedforyou +3
jaki to kolor oczu?

źródło: 488519738_1722581595269304_4090418323250561329_n
Pobierz
kimunyest95 +5
Trzeba być wybitnym dzbanem, żeby oskarżać Grzegorza Brauna o bycie rosyjskim agentem - nie ma żadnego wyroku, pomimo usilnych prób znalezienia jakichkolwiek dowodów przez poprzednia władze.
Jest to taki sam poziom zidiocenia, jak szczekanie na kogoś, że jest pedofilem, ponieważ odprowadził dziecko do przedszkola lub publiczne opowiadanie, że ktoś jest mordercą bowiem obejrzał film gdzie były strzelaniny.
#kanalzero
Jest to taki sam poziom zidiocenia, jak szczekanie na kogoś, że jest pedofilem, ponieważ odprowadził dziecko do przedszkola lub publiczne opowiadanie, że ktoś jest mordercą bowiem obejrzał film gdzie były strzelaniny.
#kanalzero
Wysłałem zwrot zamówienia za pośrednictwem #pocztapolska.
Przesyłka nie została odebrana. Dostałem pismo z PP, że wiszę im 15zł za niedoręczenie paczki i 36zł ekstra, jeśli chcę ją odzyskać.
To tak na poważnie?
Jeszcze straszą mnie postępowaniem i komornikiem, jeśli nie zapłacę tych 15zł. Z jakiej racji mam płacić jeszcze dodatkowe 36 za odzyskanie towaru?
#kiciochpyta #poradyprawne
Tak, na poważnie. Zwrot do nadawcy nieodebranej przesyłki, jest płatny w każdej firmie (nie licząc jakichś promocji). Opłata za zwrot co do zasady równa jest opłacie za jej nadanie (ale wg cennika standardowego).
Nie wiem tylko, co to za 36 zł. Może nie podałeś adresu, albo nie odebrałeś awizowanej przesyłki i trafiła ona na magazyn przesyłek niedoręczalnych. Wtedy to 36 zł to opłata za magazynowanie i koszty transportu z
Przesyłki nikt nie zutylizuje, dopóki nie minie termin na zgłoszenie ewentualnej reklamacji. Na zgłoszenie reklamacji masz 12 miesięcy od dnia nadania, a Poczta ma 30 dni na odpowiedź. Z tego wynika, że minimalny okres przechowywania przesyłki w magazynie przesyłek niedoręczalnych wynosi 13 miesięcy.
Zwroty zawsze wychodzą ostatnim transportem w danym dniu (a ten jest po zamknięciu placówki, o ile nie jest ona całodobowa).
A co do samej przesyłki, to powinien być na niej powód zwrotu. Jeżeli to był zwrot do firmy, to możesz wystąpić z roszczeniem o zwrot poniesionych kosztów, bo to nie twoja wina, że nie odebrali (chyba że wysłałeś pod błędny adres).
Jeżeli chodzi zaś o terminy
Czyli powinienem mieć co najmniej kilka dni na odbiór przesyłki, która wróciła, bo nikt jej nie odebrał?
Przesyłka powinna zostać doręczoną pod adres wskazany jako adres nadawcy. Jeżeli listonosz czy kurier nikogo "nie zastał", to powinien zostawić awizo. Potem na odbiór jest 7 lub 14 dni.
Gorzej jak nie podałeś adres lub był on nieprawidłowy. Wtedy przesyłka traktowana jest jako niedoręczalna i wysłana zostaje od razu do Koluszek.
A paczki ani awizo nie dali