Wpis z mikrobloga

@przegrywer: Patrząc na komentarze mam wrażenie, że autorami większości z nich są osoby, które dopiero się uczą - jak ty. Mam nadzieję, że mam rację i te osoby nie mają jeszcze prawa jazdy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Fajnie, że wątpliwości starasz się publikować, żeby je przedyskutować z innymi. Popieram.

A poniżej załączam poprawny sposób poruszania się w tym miejscu. Jest to jeden z rodzajów skrzyżowania bezkolizyjnego.
StaryWedrowiec - @przegrywer: Patrząc na komentarze mam wrażenie, że autorami większo...

źródło: 2024-10-22 14 43 43a

Pobierz
  • Odpowiedz
powinien być zakaz skrętu w lewo.

@przegrywer: z drugiego obrazka wynika że zieloną linią jedziesz gdy chcesz jechać dalej na głownej w lewo, a niebieską gdy na głównej chcesz jechać w prawo.
Niby mozna to zrobić w obu miejscach ale taki manewr będzie bezpieczniejszy i łatwiejszy do wykonania
  • Odpowiedz
@przegrywer: tutaj masz chociaż jakieś linie wyrysowane xD Gdzieś ostatnio jechałem gdzie była taka wysepka, ale zero znaków poziomych i pionowych, miejsca niby na dwa samochody, ale miejscowy się na mnie popatrzył jak na ufo, że pojechałem w te "pierwsze lewo".
  • Odpowiedz
skrzyżowania bezkolizyjnego

@StaryWedrowiec: Niby w jaki sposób jest to skrzyżowanie bezkolizyjne? Nawet sam narysowałeś jedno z miejsc kolizyjnych, przecinając linie czerwoną z zieloną.
  • Odpowiedz
@zyywiec: Stwierdziłem, że jest to rodzaj skrzyżowania bezkolizyjnego, bo skręcając w lewo, kiedy stoimy koło wysepki - przed linią warunkowego zatrzymania, nie kolidujemy z samochodem, który jedzie z naprzeciwka i podąża tam, skąd przyjechaliśmy.

Mogłem użyć słowa namiastka zamiast rodzaj.
  • Odpowiedz
@StaryWedrowiec: Rozumiem o co ci chodzi, ale według mnie mówienie tutaj nawet o namiastce bezkolizyjności jest niepoprawne. Bo skrzyżowanie bezkolizyjne to takie w którym nie przecinasz drogi poruszającym się w innym kierunku. A w tym przypadku, przez dodanie wyspy, ilość miejsc takich przecięć wręcz jest większa niż na zwykłym skrzyżowaniu.
  • Odpowiedz
No tak, prawdopodobny układ drogi jest na obrazku, jak pojedziesz dalszym zjazdem to później jedziesz z pierwszeństwem, jak pierwszym to masz ustapić.

@dwa_szopy: ale on pisał o zielonej opcji.
  • Odpowiedz
Patrząc na komentarze mam wrażenie, że autorami większości z nich są osoby, które dopiero się uczą - jak ty. Mam nadzieję, że mam rację i te osoby nie mają jeszcze prawa jazdy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Fajnie, że wątpliwości starasz się publikować, żeby je przedyskutować z innymi. Popieram.

A poniżej załączam poprawny sposób poruszania się w tym miejscu. Jest to jeden z
  • Odpowiedz
Z oznakowania wynika, że w lewo można skręcić w obu opcjach. Więc nie, twój nie jest "poprawny", a co najwyżej jest jedną z możliwości.

@Krupier: No tak. Można też skręcić w lewo poprzez pojechanie prosto 50 kilometrów i zawrócenie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pokazałem, jak rozwiązany jest ruch, w zamierzeniach projektanta, a to, że nie nawalili tam zakazów skrętu nie znaczy, że manewry wykonywane inaczej niż
  • Odpowiedz
No tak. Można też skręcić poprzez pojechanie prosto 50 kilometrów i zawrócenie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@StaryWedrowiec: nie, można też po prostu na tym dalszym skrzyżowaniu.

Pokazałem, jak rozwiązany jest ruch, w zamierzeniach projektanta, a to, że nie nawalili tam zakazów skrętu nie znaczy, że manewry wykonywane inaczej niż na obrazku, jest prawidłowe.

@StaryWedrowiec: znaczy. Oba skręty w lewo można wykonać na obu skrzyżowaniach.
  • Odpowiedz
@Krupier: Wiem to, tylko nie takie było założenie. Wiesz może o czymś takim, jak rozsądek?

Brakuje dwóch znaków nakazu jazdy na wprost, co nie zmienia faktu, że każdy logicznie myślący człowiek ich nie potrzebuje. Kąty, pod którymi są namalowane linie warunkowego zatrzymania, mówią wszystko.
  • Odpowiedz
@Wredna_pomarancza: Co za durne pytanie. Skoro nie postawili nakazów jazdy na wprost, a oznakowanie poziome nie zabrania (na łuku musiałaby być linia podwójna, żeby można było precyzyjnie określić zakazy dla obu kierunków ruchu), to logiczne jest, że nie dostaniesz mandatu za jazdę na opak.
  • Odpowiedz