Wpis z mikrobloga

Witajcie Mireczki i Mirabelki!

Dzisiaj zabieramy Was na Górny Śląsk do dawnej kopalni węgla kamiennego i dawnej kopalni doświadczalnej, w której testowano maszyny górnicze.

Zabrze – najgłębsza trasa turystyczna węgla kamiennego w Europie

Zanim zaglądniecie do znaleziska, kilka ciekawostek o Kopalni Guido w Zabrzu, o której opowiadamy:
✅W Kopalni Guido znajduje się najgłębsza trasa turystyczna węgla kamiennego w Europie! Zjedziesz tu aż na 320m głębokości, a dalej możesz zejść na podpoziom 355m!
✅Kopalnia została założona w połowie XIX wieku i do dzisiaj zobaczyć tutaj można prawdziwe pokłady węgla kamiennego
✅Na terenie kopalni na poziomie 320m znajduje się najgłębszy w Europie podziemny pub, w którym można spróbować śląskich przekąsek czy też napić się warzonego dla kopalni piwa Guido
✅W kopalni Guido można poczuć się jak górnik podczas specjalnej wycieczki Podziemna Szychta – przyodziejesz górniczy strój i wykonasz podziemne prace!
✅W podziemiach kopalni kryje się wiele niespodzianek – m.in. pojedziesz podziemną, podwieszaną kolejką elektryczną – jedyną na świecie udostępnioną dla turystów!

Po więcej zaglądnijcie do znaleziska i wykopcie, jeśli się Wam podoba!

Zabrze – najgłębsza trasa turystyczna węgla kamiennego w Europie

Mieliście już okazję zwiedzać podziemia Zabrza? A może polecicie inne ciekawe kopalnie w Polsce?

#rudeiczarne #polska #slask #gornyslask #zabrze #kopalnia #podroze #ciekawostkihistoryczne #turystyka #podrozujzwykopem #zwiedzajzwykopem #zainteresowania #tajemnice #gornictwo
rudeiczarne - Witajcie Mireczki i Mirabelki!

Dzisiaj zabieramy Was na Górny Śląsk do...

źródło: kopalnia-guido-47-scaled

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
  • 3
  • 7
Fajne miejsce, w dodatku czasami trafiaja się doskonałe promki na wejściówki (Pepper), ja za 2+2 zaplacilem jakos 80zl :) Trzeba pamietac, zeby do samej kopalni wziac jakies ciuchy i buty na przebranie, bo po wyjsciu jest sie caly w pyle weglowym, z czego buty sa conajmniej do porządnego prania, jak nie czasem do wyrzucenia.
  • Odpowiedz
  • 0
@neon71: od niedawna jest fajna promka SuperTicket 2 w 1 na Kopalnię Guido i Sztolnię Królowa Luiza w Zabrzu w dużo niższej cenie niż pojedyncze bilety. Sztolnię odwiedziliśmy kilka miesięcy wcześniej i podziemny spływ zrobił wrażenie, więc warto do obu tych miejsc się wybrać. A dużym plusem zwiedzania podziemi jest to, że nie ma znaczenia pora roku czy pogoda, więc można ruszać przez cały rok :)
  • Odpowiedz
zeby do samej kopalni wziac jakies ciuchy i buty na przebranie, bo po wyjsciu jest sie caly w pyle weglowym, z czego buty sa conajmniej do porządnego prania, jak nie czasem do wyrzucenia.

@neon71: co ty za farmazony opowiadasz. Byłem w ubiegłym roku, przeszliśmy z ekipą całą standardową trasę i nikt nie musiał wyrzucać butów itp. Chyba, że mówisz o jakiejś ekstremalnej trasie z czołganiem się przez jakieś otwory czy
  • Odpowiedz
Trzeba pamietac, zeby do samej kopalni wziac jakies ciuchy i buty na przebranie, bo po wyjsciu jest sie caly w pyle weglowym, z czego buty sa conajmniej do porządnego prania, jak nie czasem do wyrzucenia.

@neon71: Co ? XD byłem tam i nijak nie potwierdzam. Żadnych śladów.
  • Odpowiedz
  • 1
@xray2304: możliwel że chodziło o trasę Mroki Kopalni lub Podziemna Szychta, gdzie na podpoziomie 355m rzeczywiście można się zabrudzić. Na standardowej trasie Podziemny Spacer Górniczy nie sposób się pobrudzić tak, żeby wyrzucać buty czy ubrania :)
  • Odpowiedz
  • 0
@xray2304 nie farmazony kolego, tylko pisze jak bylo. Nie wiem od czego to zalezy, moze od tego czy prowadza dalej jakies prace w danym chodniku czy nie, ale jak ja tam bylem z dzieciakami, to kazdy mial buty i spodnie przy nogawce uwalone od pylu weglowgo.
  • Odpowiedz
@rudeiczarne: W oddziale tego samego muzeum - Sztolni Królowa Luiza - jest opcja "Rodzinnej Szychty", czyli wersji dla dzieciaczków.

Ogunie piękna sprawa ta kopalnia, wielokrotnie byłem i prywatnie i ze szkołą.
  • Odpowiedz
  • 0
@SepulkoZnawca: rozmawiamy o otwartych obecnie dla ruchu turystycznego miejscach i kopalni węgla kamiennego, a nie rud żelaza ( ͡° ͜ʖ ͡°) czy ta w Ukrainie jest teraz udostępniona dla zwiedzających i przyjmuje turystów?
  • Odpowiedz
@rudeiczarne Jaka różnica węgla czy rudy? To samo górnictwo. Zresztą jaka to różnica dla zwiedzającego industrialne podziemia?
To normalnie funkcjonująca kopalnia a nie muzeum więc pewnie jest czynna. Byłem tam trzy lata temu. Guido czy Wieliczka to przy niej atrakcja dla małych dzieci. Zjeżdżasz w rynsztunku górniczym i obserwujesz prawdziwą pracę górników.
  • Odpowiedz
  • 0
@SepulkoZnawca: taka różnica, że w ciekawostkach i pierwszej, do której się odnosisz napisaliśmy, że to najgłębsza trasa turystyczna górnictwa WĘGLA KAMIENNEGO w Europie. Jeśli mówimy o tym surowcu to właśnie Kopalnia Guido jest najgłębsza w Europie, więc nasza ciekawostka nie jest kłamstwem :) Jeśli zaś mówimy o górnictwie ogólnie i wszystkich surowcach razem wziętych wtedy tak - inne kopalnie są głębsze :) Z chęcią byśmy odwiedzili tą ukraińską i dzięki
  • Odpowiedz