Aktywne Wpisy
thorgoth +345
Polskość zawsze najmocniej wychodzi ze mnie gdy ktoś z UK/USA zaczyna mnie pytać "how are you".
Pracuje z tymi ludkami już kilkanaście lat i wciąż mi się mózg nie może przyzwyczaić. Zawsze po tym pytaniu odruchowo szuka odpowiedzi. Bez sensu, bez potrzeby.
Nie mogę się przestawić, przyzwyczaić że to nie jest pytanie tylko hasło-odzew. I że nie ma innej prawidłowej odpowiedzi niż good, ok, fine, great.
Dlaczego to pytanie wogóle pada? Oni mają ujemną ciekawość
Pracuje z tymi ludkami już kilkanaście lat i wciąż mi się mózg nie może przyzwyczaić. Zawsze po tym pytaniu odruchowo szuka odpowiedzi. Bez sensu, bez potrzeby.
Nie mogę się przestawić, przyzwyczaić że to nie jest pytanie tylko hasło-odzew. I że nie ma innej prawidłowej odpowiedzi niż good, ok, fine, great.
Dlaczego to pytanie wogóle pada? Oni mają ujemną ciekawość
koronawirus +257
ale wyłapała torpede xD polecam video do relaksu
#heheszki #bekazrozowychpaskow #logikarozowychpaskow
#heheszki #bekazrozowychpaskow #logikarozowychpaskow
@BrakWolnegoLoginu: w Polsce nie używamy "wy" do pojedynczej osoby. Co sobie kupisz za 50 kopiejek z tego wpisu?
Im biedniejszy kraj tym wyższa dzietność z jakiegoś powodu
@WpiszSwojLogin na głównej jest artykuł o tym, że Polacy wydają najmniej na podróże, ludzie pracujący na pełen etat wybierają czy kupić sobie buty czy iść do dentysty, głupotą byłoby robienie sobie dziecka w takiej sytuacji
@vieniasn nie miała się ok - ostatni raz dzietność powyżej 2.0 mieliśmy w 1991 roku
@BrakWolnegoLoginu: wśród moich znajomych/rodziny wszystkie osoby które są bezdzietne lub mają tylko 1 dziecko to osoby majętne. Także moim zdaniem nie ejst to kwestia biedy tylko kwestia wygodnego życia.
@BrakWolnegoLoginu: no i? Dzietność w latach 80. była powyżej zastępowalności pokoleniowej, a bieda była znacznie większa niż obecnie.
@Glikol_Propylenowy: tak i nie. Badania Stephena J. Shawa (autor serii filmów dokumentalnych „BirthGap”, polecam) na ten temat pokazują, że bezdzietność jest nie tyle spowodowana niechęcią do posiadania dzieci, bo twardo nie chce ich mieć jedynie 5-7% ludzi, niezależnie od kraju, a zarówno w Polsce, Niemczech czy USA ludzie chcą mieć średnio ~2.5 dziecka. Powodem według niego ma być