Aktywne Wpisy

capol2 +10
Problemy z parkowaniem... co mogę w tej sytuacji zrobić? nie dam rady wjechac tyłem a co dpoiero otworzyć drzwi
(prywatne miejsce pod blokiem)
#motoryzacja #polskiedrogi
(prywatne miejsce pod blokiem)
#motoryzacja #polskiedrogi
źródło: 464858049_1870081113400539_7082739276741046079_n
Pobierz
dwa_koty_kastrowane +226

Scholz nie musiał niczego blokować, bo ewentualny udział Polski w takich rozmowach i tak sprowadzałby się co najwyżej do dekoracji.
Dlaczego ktokolwiek miałby nas dopuścić do stołu rozmów o Ukrainie skoro a) nie mamy samodzielnych zdolności militarnych; b) nie mamy żadnych możliwości politycznego wpływu na Ukrainę; c) nasze stanowisko i tak byłoby zapewne powtórzeniem stanowiska USA; d) nie dysponujemy potencjałem ekonomicznym, przemysłowym, ani produkcyjnym, który mógłby w wydatny sposób zmienić bieg wojny lub wspomóc odbudowę Ukrainy po wojnie? Innymi słowy, co możemy zaproponować w zamian za wpływ na przyszłość Europy?
Na bieg wydarzeń politycznych można mieć wpływ tylko wtedy, kiedy dysponuje się potęgą (na którą składa się potęga militarna, ekonomiczna i polityczna, ale one nie mogą istnieć bez siebie). Polska taką potęgą nie dysponuje, jesteśmy przedmiotem, a nie podmiotem polityki międzynarodowej.
Więc dlaczego mielibyśmy uczestniczyć w rozmowach? Bo mamy taki kaprys? Zamiast się w idiotyczny sposób oburzać i zrzucać odpowiedzialność na rzekomą perfidię Niemców lepiej zbudować potęgę. A wtedy nie będzie potrzeby się oburzać, bo nikt nie wpadnie na to, żeby pominąć potężne państwo przy negocjacjach.
No, ale to się oczywiście nie zdarzy, bo niestety, Polska nie tylko nie dysponuje potęgą, ale nie dysponuje też świadomością konieczności jej posiadania.
#ukraina #niemcy #wojna
@blehblehbleh: paradoksalnie na ten moment to dobrze, bo przy spełnieniu tego punktu w--------------y się z radością w jakieś gwarancje bezpieczeństwa na kiju, bo jakiemuś jagiellońskiemu młotkowi coś się uwidziało.
No bo bądźmy szczerzy, zdobycie autentycznych zdolności oznaczałoby
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@zaba_128: Zasługi nie mają żadnego znaczenia. Liczą się możliwości.
@blehblehbleh: ten gościu to troll. Jak chciałeś zachować wartość merytoryczną w komentarzach to trzeba było nie tagować ukraina i wojna bo to siedliska płatnych trolli.