Wpis z mikrobloga

#drukarki3d #druk3d #drukarka3d #elektronika

Nawiązując do tego wątku https://wykop.pl/wpis/78430061/drukarki3d-druk3d-drukarka3d-hehe-no-chyba-spierdo

odkręciłem w końcu pokrywę aby zajrzeć do środka. Ale krucze szczerze to ja nigdzie nie widzę aby coś było spalone.

Dodatkowych wtyczek na przepięcie wentyli chyba nie ma z tego co widzę.
@Variv 0
#drukarki3d #druk3d #drukarka3d

Hehe, no chyba s----------m. Wpadłem na genialny pomysł, że zmiennie wentylator od hotendu w swojej Neptune2. Obejrzałem na YT jak to zrobić. Kupiłem wentylatorek Noctuy, odciąłem stary, podłączyłem nowy, odpalam, nie działa. Podłączam stary, tez już nie działa. Odpaliłem
Variv - #drukarki3d #druk3d #drukarka3d #elektronika

Nawiązując do tego wątku https:...

źródło: 2024-10-20 21.12.00

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Variv Wentylator na płycie głównej się kręci. Nie kreci się ten co chłodzi filament. A na went od chłodzenia dyszy daje max 5v
  • Odpowiedz
@Variv: Prawdopodobnie mógłbyś podpiąć się pod złącze laser fan, z tym że trzeba by to też zmienić w firmware, żeby wiało po takim podłączeniu.

jeżeli stwierdzisz, że jest spieprzone i chcesz wymieniać całą płytkę, to olej tego robina i kup od razu coś ciekawszego i może tańszego jak na przykład skr pico, które możesz kupić jakoś koło stówy. stawiasz na tym od razu klippera i wygoda drukowania i modowania drukarki
bukszpryt - @Variv: Prawdopodobnie mógłbyś podpiąć się pod złącze laser fan, z tym że...

źródło: pinout

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bukszpryt Jak się wkurza to wymienię ma bambu A1, której zakup odłożyłem i chciałem sobie przez zimę jeszcze podrukowac na tej, dlatego chciałem wymienić wentylator xD Nie wiemmm jeszcze pokombinuje i pomyśle
  • Odpowiedz
@Variv: napisz na neptunowym subreddicie. może tam ci ktoś pomoże, chociaż na pewno pokażą się sugestie typu "pisz do supportu", a support ci zaproponuje kupno nowej płytki za 150-200 zł. Stąd moja sugestia, żeby od razu brać skr pico.
  • Odpowiedz
@Variv:

a ty nie wyrwales przypadkiem gniazda z plyty?

dioda sie swieci, czyli powinno byc napiecie na gniezdzie.

jest tam sterowanie mosfetem typu n, a one jak sie przepala, to w wiekszosci przypadkow "na zwarcie", czyli wtedy mialbys problem, aby wylaczyc wentylator, a nie go wlaczyc...
  • Odpowiedz
  • 0
@sylwek2k: @bukszpryt Dobra chyba częściowo rozwiązałem problem. Pozrywałem klej i wyjąłem wtyczki od wentyli. Na gnieździe od wentylatora hotendu daje max 2,6V, ale odkryłem, że jest na płycie wtyczka, która daje cały czas 24v wiec tam mógłbym ten wentyl przepiąć.
Natomiast jestli chodzi o chłodzenie filamentu, to chyba slicer po prostu go nie odpala (przynajmniej na poczatku druku. Przy druku wszedłem w opcje druku z drukatki ustawiłem fan 100%i
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bukszpryt

@Variv: sprawdź w slicerze ustawienia dmuchania. na pierwszą warstwę zazwyczaj się nie dmucha, żeby się dobrze stołu trzymała.

Będę to testować jak podłącze już ten wentyl od hotendu. Zarówno na curze jak i orce.

W ogóle można drukarkę 3D jakos do ustawień fabrycznych przywrócić? Jakiś reset czy coś?
  • Odpowiedz
  • 0
@bukszpryt: Dobra faktycznie, puściłem z orci i tak na pierwszej warstwie nie wieje, ale pózniej już działa. A went od hotendu podłączyłem do tej innej wtyczki gdzie leci cały czas 24v i jest git. Po zmianie wentyla na noctue teraz najgłośniejszym wentylem jest wentyl w zasilaczu :D
  • Odpowiedz
@Variv: zmieniając wiatrak modelu zmieniłeś na taki sam tylko lepszej marki, czy w ogóle geometrię zmieniłeś?
ten fabryczny wiatrak w neptunie był beznadziejny. ja to wymieniłem na dwie budżetowe turbinki 5015
  • Odpowiedz
to jest chyba do chłodzenia hotendu, a nie dmuchania na model.
dawno nie widziałem, jak to oryginalnie wyglądało. mój neptune od dawna wygląda jak mutant
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bukszpryt Tak, to jest od hotendu wentyl. I taki zmieniłem. Może w przyszłości zmienię jeszcze ten od chłodzenia filamentu (blower). Ale wątpię bo mam zamiar i tak drukarkę zmienić ale chcę jeszcze przez zimę podrukowac na tej bo odkryłem, że na slicerze orca lepiej drukuje więc chcę protestować.
  • Odpowiedz
@Variv: zmiana wiatraka modelu też poprawi jakość druku, zwłaszcza nawisy oraz małe elementy, które normalnie mogą nie mieć czasu zastygnac gdy są poukrywane kolejną warstwą
  • Odpowiedz