Wpis z mikrobloga

pytanie od laika
Nie zajmuje się terrarystyką ani nie interesowałem wcześniej ale przejrzałem trochę tagu i jestem zaciekawiony zróżnicowaniem waszych terrariów dla pająków i mam proste pytanie.

Ile mniej więcej zajmują wam miejsca i czy pająki nie męczą się w mniejszych terrariach? Ile kosztowało was oświetlenie waszego terrarium i czy musicie pilnować również wilgoci bo przecież takie zwierzęta żyją często w strefach tropikalny h
#ptaszniki #terrarystyka
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sperg44: Wilgoci trzeba pilnować, co do oświetlenia to jest całkowicie zbędne, niektóre gatunki potrzebują dogrzewania. A co do miejsca to też zależy od tego co chcesz konkretnie hodować. Przy małych osobnikach nie kupuje się terrariów tylko trzyma się je w mniejszych pojemnikach z odpowiednią wentylacją.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@beer_man ostatnio zaciekawily mnie mocno tego typu zwierzęta. w zasadzie zawsze było to dla mnie ciekawie ale niedawno odkryłem że nie jest to aż tak drogie jak myślałem i sporo osób takie zwierzęta hoduje. Nie chce robić nic pochopnie ale myślałem nad zakupem Haplocosmia Himalayana lub też Heteroscodra Maculata. Najbardziej bym chciał mieć salamandry jednakże to zbyt drogie przedsięwzięcie dla mnie więc patrzę w realistycznej perspektywie
  • Odpowiedz
@sperg44: Pająki właściwe są kolokwialnie mówiąc brzydsze :) Ptaszniki są fajniejsze do hodowania. A jeśli chodzi o ptaszniki to na początek spoko jest acanthoscurria geniculata czy caribena versicolor, ale ten drugi jest szybszy i nadrzewny. Albo jeszcze chromatopelma cyaneopubescens
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@beer_man obczaje :) na jakie koszta się przygotować? Widzę rozbieżności na stronach i pewnie dużo chce wcisnąć jak najdrożej więc lepiej zapytać kogoś siedzącego w temacie
  • Odpowiedz
@sperg44 Sam pająk jeśli chcesz zacząć od malucha l1-l2 to jakieś 50-100zl a nawet i taniej, pojemnik plastikowy to jakieś z 10zl, do tego włókno kokosowe, 2 pensety miękka i twarda, pudełko karaczanów lub świerszczy, myślę że tak w 2-3 stówach idzie się zamknąć, a może i nawet taniej jak poszukasz bo nie wszystko na raz potrzebne
  • Odpowiedz
@sperg44: Również polecę Geniculatę na początek, lubi sobie porządnie zjeść i efektownie poluje. To był mój pierwszy pająk, kilka lat temu za l2 na giełdzie zapłaciłem 15zł bodajże.
Chromatopelma też super
Caribena troszkę bardziej wymagająca bo pomimo tego, że są łagodne to dla osoby która nie miała styczności wcześniej z ptasznikami może łatwo paść przez niewłaściwe dostosowaną wilgoć i wentylację.
Jeśli masz w planach brać ptasznika na ręce to np
  • Odpowiedz
@sperg44
Maculata to kiepski wybór na pierwszego ptasznika.
Pomijając już jej silny jad i jej szybkość, jest to gatunek bardzo płochliwy i skryty, budujący gniazda i zakopujący się w nich i nie wychodzący tygodniami.
To kiepska propozycja do obserwacji, zrobi ci gniazdo, oblepi torfem i będzie tam non stop siedziała.
Dodatkowo jest bardzo płochliwa, wystarczy minimalne drganie czy bodziec, żeby uciekła, schowała się i tygodniami nie wychodziła.
  • Odpowiedz