Wpis z mikrobloga

pochwalę się (ʘʘ)

2 lata temu w wieku 37 lat postanowiłem będąc już 10 rok na emigracji ukończyć jakąś szkołę, po której będę miał w końcu upragniony zawód. Co prawda nigdy na zarobki ani na pracę nie narzekałem, jednak chciałem poprawić swój byt oraz osiągnąć jakiś tam życiowy cel i przestać pracować jako niewykwalifikowany randomowy OP.

Będąc młodym OPakiem napisałem se jako ostatni rocznik starą maturę m.inn. z informatyki. Niestety przez biedę nie mogłem iść na studia, jakie sobie wymarzyłem a zaoczne na MiBM zdołałem w latach 2005-2008 ukończyć ino do 5 semestru. Więcej pracując po 250-300 godzin w kołchozie na Dolnym Śląsku nie zdołałem udźwignąć.

Ale nigdy nie zrezygnowałem z marzeń. Wczoraj dostałem wyniki pierwszej części egzaminu państwowego na informatyka (Fachinformatiker Anwendungsentwicklung) pijcie ze mną szampana - uzyskałem 88% procent punktów oraz ocenę GUT, czyli dobrą (). Uważam to za znakomite podsumowanie moich 12 lat na emigracji.

Przede mną jeszcze kolejny egzamin pisemny oraz praca projektowa. 3majcie kciuki aby się udało przynajmniej tak samo dobrze je napisać

#chwalesie #niemcy #marzenia #programowanie #it
hans85 - pochwalę się (ʘ‿ʘ)

2 lata temu w wieku 37 lat postanowiłem będąc już 10 rok...

źródło: temp_file1813000362608123674

Pobierz
  • 149
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hans85 Jak wygląda taka edukacja w Niemczech? Jest jakaś szkoła, a później egzamin? Czego konkretnie uczono, jaki zakres wiedzy jest sprawdzany na egzaminie? Jestem Ciekawe jak wygląda edukacja w Niemczech - czego dokładnie się uczycie, jeśli programowania, to w jaki sposób, jakie języki itp. W Polsce pod względem poziomu edukacji jest bardzo źle - osobiście, to najchętniej wytoczyłbym proces sądowy technikum do którego uczęszczałem, za oszustwo - poziom wiedzy nauczycieli i
  • Odpowiedz
takjest ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) odezwij się na priv to podeślę co nieco o tym

@hans85: Dzięki! Tylko co tak naprawdę daje posiadanie dyplomu? Jakiś czas temu przeszedłem przez kilka rekrutacji i w zasadzie nigdzie mnie nie pytano o szkołę, a o doświadczenie.
  • Odpowiedz