Wpis z mikrobloga

pochwalę się (ʘʘ)

2 lata temu w wieku 37 lat postanowiłem będąc już 10 rok na emigracji ukończyć jakąś szkołę, po której będę miał w końcu upragniony zawód. Co prawda nigdy na zarobki ani na pracę nie narzekałem, jednak chciałem poprawić swój byt oraz osiągnąć jakiś tam życiowy cel i przestać pracować jako niewykwalifikowany randomowy OP.

Będąc młodym OPakiem napisałem se jako ostatni rocznik starą maturę m.inn. z informatyki. Niestety przez biedę nie mogłem iść na studia, jakie sobie wymarzyłem a zaoczne na MiBM zdołałem w latach 2005-2008 ukończyć ino do 5 semestru. Więcej pracując po 250-300 godzin w kołchozie na Dolnym Śląsku nie zdołałem udźwignąć.

Ale nigdy nie zrezygnowałem z marzeń. Wczoraj dostałem wyniki pierwszej części egzaminu państwowego na informatyka (Fachinformatiker Anwendungsentwicklung) pijcie ze mną szampana - uzyskałem 88% procent punktów oraz ocenę GUT, czyli dobrą (). Uważam to za znakomite podsumowanie moich 12 lat na emigracji.

Przede mną jeszcze kolejny egzamin pisemny oraz praca projektowa. 3majcie kciuki aby się udało przynajmniej tak samo dobrze je napisać

#chwalesie #niemcy #marzenia #programowanie #it
hans85 - pochwalę się (ʘ‿ʘ)

2 lata temu w wieku 37 lat postanowiłem będąc już 10 rok...

źródło: temp_file1813000362608123674

Pobierz
  • 149
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hans85 dziwny wybór. Nie słyszałeś o sztucznej inteligencji? Powodzenia na bezrobociu. Prace wykonywane na urządzeniach elektronicznych są pierwsze w kolejce do wyeliminowania przez AI.
  • Odpowiedz
napisałem se jako ostatni rocznik starą maturę m.inn. z informatyki

@hans85: Do kompletu z matury przydałaby się jeszcze elementarna wiedza z j. polskiego. Nigdy nie nauczyłeś się pisowni skrótu „między innymi”, czy „przez te 10 lat na emigracji” zapomniałeś?

• Odpowiedz
@hans85 eh mam 30 lat i już przestałam marzyć o zdanej maturze, studiach i oprawki i wgl wszyscy mi mówią że jestem już za stara na to i trzeba zejść na ziemię 🤷🏻‍♀️ a ja się czuję takim mentalnym przegrywem, wszyscy wokół są po studiach tylko nie ja 😭
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@derezeus nie no, oczywiście że robię szkołę. Nazywa się to Ausbildung, dualny system nauczania. Szukasz firmy, która ma podpisana umowę ze szkołą, podpisujesz umowę na naukę, zarabiasz ok 1.2k euro no i robisz szkołę, w której 70% czasu spędzasz w firmie. Jakbyś miał udokumentowe doświadczenie w zawodzie przez 3 lata, mógłbyś przystąpić do egzaminu bez szkoły. @paliwoda rzeczywiście , napisałem z błędem, zdarza się. Zaraz poprawiam ( ͡° ʖ
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@xevons siemano, miałem w grupie takie przypadki niestety. Z praktyką jest na prawdę ciężko, no ale mi się udało :) najlepsze jest to, że już po uzyskaniu dyplomu nie ma najmniejszego problemu z robotą, on jest tylko z tą praktyką :) 3mam kciuki, aby się jeszcze kiedyś udało
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@peoplearestrange oczywiście że możesz, no ale większość roku musisz być w tym kraju, w którym masz rezydencje podatkową no i oczywiście pracodawca musi się na to zgodzić. Wiec jeśli robota nie ma nic przeciwko i masz rezydencję podatkową w De czy Ch to spokojnie 180 dni możesz pracować na umowę o pracę z innego kraju.

Tak mam zamiar pracować 2 lata na UoP, potem zakładam i tak spółkę w Polszy, bo
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Melkovva_ ejjj... marz dalej bo to jest piękne () nie jesteś za stara, człowiek na naukę nigdy nie jest za stary. No i postaraj się nie czuć się przegrywem, brak wykształcenia nie przesądza o mentalności przegrywa. W Polszy też są kursy, szkolenia i na prawdę można zmienić sposób pracowania na jakiś badziej ludzki (ʘʘ) 3mam kciuki, aby się udało
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@ThePlayer teraz są inne reguły, AP2 jest na cześć pisemną i projektową podzielone, a część pisemna zaś na 3: WiSo, Planen eines Softwareproduktes oraz Entwicklung und Umsetzung von Algorithmen. I z tych 3 części można jedną oblać ale nie ma 6, ino na 5. Więc jest troszkę łatwiej ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@rluk nie rzucaj pracy tylko z pracą idź do AfA ( ͡º ͜ʖ͡º) jeśli w porozumieniu z nimi rzucisz pracę dla zmiany zawodu to kuroniówkę dostaniesz bez żadnych odliczeń. Jakbyś chciał więcej info, napisz na priv
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@hacerking 15k PLN to będzie w przeliczeniu już za 4 miesiące (ʘʘ) no ale a: po przeliczeniu z erło b: w innym kraju, gdzie wszystko jest drogie c: brutto ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz