2 lata temu w wieku 37 lat postanowiłem będąc już 10 rok na emigracji ukończyć jakąś szkołę, po której będę miał w końcu upragniony zawód. Co prawda nigdy na zarobki ani na pracę nie narzekałem, jednak chciałem poprawić swój byt oraz osiągnąć jakiś tam życiowy cel i przestać pracować jako niewykwalifikowany randomowy OP.
Będąc młodym OPakiem napisałem se jako ostatni rocznik starą maturę m.inn. z informatyki. Niestety przez biedę nie mogłem iść na studia, jakie sobie wymarzyłem a zaoczne na MiBM zdołałem w latach 2005-2008 ukończyć ino do 5 semestru. Więcej pracując po 250-300 godzin w kołchozie na Dolnym Śląsku nie zdołałem udźwignąć.
Ale nigdy nie zrezygnowałem z marzeń. Wczoraj dostałem wyniki pierwszej części egzaminu państwowego na informatyka (Fachinformatiker Anwendungsentwicklung) pijcie ze mną szampana - uzyskałem 88% procent punktów oraz ocenę GUT, czyli dobrą (。◕‿‿◕。). Uważam to za znakomite podsumowanie moich 12 lat na emigracji.
Przede mną jeszcze kolejny egzamin pisemny oraz praca projektowa. 3majcie kciuki aby się udało przynajmniej tak samo dobrze je napisać ᶘᵒᴥᵒᶅ
@hans85 gratsy, nigdy nie jest za późno na kształcenie się, mi stukła niedawno trzydziecha i sam też jestem w dojczach już 3 lata ale nie mam pojęcia z czego mógłbym zacząć robić ausbildung ( ͡º͜ʖ͡º)
@FELIX90 takie były czasy. codziennie od 6 do min 18 w pracy, do tego każda sobota albo w szkole albo w pracy. 3/4 nadgodzin w kopercie bo prawo pracy nie przewiduje takiej harówki. był dramat, a człowiek był młody i głupi że chciał tak pracować.
bo Niemcy mają wbite do głowy, że musisz mieć szkolę i egzamin państwowy do każdego zawodu niemal. Możesz być najlepszy na świecie, ale bez niemieckiej szkoły to cię nie przyjmą w większości miejsc.
@djtartini1: chyba, że jesteś outsource'owany. Wtedy możesz dla nich pracować na równi z ich ludźmi, ale oczywiście za gorszą stawkę no i nie zapominajmy, że etatowcy będą tobą gardzić, mniej lub bardziej jawnie. Hindusi za dolara za
@hans85: Glückwunsch! Btw „sehr gut“ jest od 91% wg klucza IHK ( ͡°͜ʖ͡°) I się sam staro poczułem, u mnie 5 lat już minęło jak to robiłem ale jako Systemintegrator xD
@StaryWedrowiec: że też ci się chciało. Powiem ci tak na swoje usprawiedliwienie, ledwo widzę, w-----a mnie czytanie i pisanie na telefonie, idę na łatwiznę. Ale przykro mi, że zaburzyłem twoje poczucie estetyki językowej. Sam mam różne ocd więc rozumiem.
2 lata temu w wieku 37 lat postanowiłem będąc już 10 rok na emigracji ukończyć jakąś szkołę, po której będę miał w końcu upragniony zawód. Co prawda nigdy na zarobki ani na pracę nie narzekałem, jednak chciałem poprawić swój byt oraz osiągnąć jakiś tam życiowy cel i przestać pracować jako niewykwalifikowany randomowy OP.
Będąc młodym OPakiem napisałem se jako ostatni rocznik starą maturę m.inn. z informatyki. Niestety przez biedę nie mogłem iść na studia, jakie sobie wymarzyłem a zaoczne na MiBM zdołałem w latach 2005-2008 ukończyć ino do 5 semestru. Więcej pracując po 250-300 godzin w kołchozie na Dolnym Śląsku nie zdołałem udźwignąć.
Ale nigdy nie zrezygnowałem z marzeń. Wczoraj dostałem wyniki pierwszej części egzaminu państwowego na informatyka (Fachinformatiker Anwendungsentwicklung) pijcie ze mną szampana - uzyskałem 88% procent punktów oraz ocenę GUT, czyli dobrą (。◕‿‿◕。). Uważam to za znakomite podsumowanie moich 12 lat na emigracji.
Przede mną jeszcze kolejny egzamin pisemny oraz praca projektowa. 3majcie kciuki aby się udało przynajmniej tak samo dobrze je napisać ᶘᵒᴥᵒᶅ
#chwalesie #niemcy #marzenia #programowanie #it
źródło: temp_file1813000362608123674
Pobierzźródło: iq9hesldh9kd1
Pobierz@djtartini1: chyba, że jesteś outsource'owany. Wtedy możesz dla nich pracować na równi z ich ludźmi, ale oczywiście za gorszą stawkę no i nie zapominajmy, że etatowcy będą tobą gardzić, mniej lub bardziej jawnie.
Hindusi za dolara za
I się sam staro poczułem, u mnie 5 lat już minęło jak to robiłem ale jako Systemintegrator xD
W sumie trochę żałowałem że nie poszedłem na Systemadministrator, ale w sumie krzaki też robią Spaß (ʘ‿ʘ)
Pozdrawiam serdecznie Mirasa po fachu.