Przy okazji małego remontu (5 lat od kupna mieszkania w stanie deweloperskim xD) wymyśliłem sobie, że chciałbym inteligentne oświetlenie. Przede wszystkim chciałbym urozmaicić sobie oświetlenie w salonie. Mam sporo punktów świetlnych na żarówki G10, część jest w części kuchennej a pozostałe rozmieszczone po prostokącie po obrzeżach części salonowej. W środku tej samej części jest pasek ledowy we wnęce oraz do tego wszystkiego "zwykły plafon". Chciałbym przede wszystkim aby można na nich było ustawić różne natężenie światła, czyli każdą żarówkę ustawialną osobno, ale, żeby współpracowała i była stale połączona z innymi. Tak aby można było zdefiniować grupy świateł. Może jakieś czujniki ruchu w przyszłości, bo teraz nie uważam tego za potrzebne. No i chciałbym aby sterowanie tym polegało na wciskaniu przełącznika a nie wyłącznie poprzez aplikacje (tam mile widziane jakieś predefiniowane bajery jak w HUE typu nastrojowe światło, sprzężenie ze Spotify) Żarówki G10 z funkcją zmiany barwy i ściemniacza. RGBW może być gdyby nie zwiększało kosmicznie kwoty.
No i tutaj zasadnicze pytanie. Jak się do tego najlepiej zabrać? Jak wszystko zaplanować tak aby nie zablokować się na przyszłą rozbudowę jak znowu będę miał jakiś pomysł z d--y? Philips HUE wydaje się ciekawym i prostym w instalacji i obsłudze rozwiązaniem ale cena zniechęca. Fakt, można rozbudowę rozciągnąć, np. na 2-3 miechy i liczyć na promocję ale wciąż wydaje mi się, że to dużo. Robiłem wstępne rozeznanie na yt i filmiki z hue mają 4 lata a przez taki okres czasu na pewno pojawiła się sensowna konkurencja dla Phillipsa.
@sveq91: kup se żarówki RGB z zigbee. Tanie i dobre sa te z Ikei, a sterownik jakis uniwersalny, np. niech ktoś ci skonfiguruje HomeAssistant i masz uniwersalny sprzęt za niewielki koszt.
@sveq91: Jak zaczynasz przygodę z inteligentnym domem to bym szedł w Home Assistant. Integruje praktycznie wszystkie możliwe sprzęty. Czyli np. możesz ustawić, że gdy temperatura pokoju wzrasta do 23 stopni z czujnika Aqara, to zapali się światło z Philips Hue. Sam mam kilka żarówek z Philips Hue, ale łączę je przez bramke zigbee (Conbee II, ale teraz kupiłbym od Home Assistant skyconnect). Na początku jest trochę zabawy w konfiguracji, ale
@sveq91: I mając Home Assistenta, Philips Hue traci przewagę na konkurencją w kontekście oprogramowania (więc możesz kupić tańsze alternatywy), bo samemu sobie możesz ustawić np.: * Aby żarówka włączała się przy wschodzie słońca, * Aby migała żarówka gdy czujnik zalania wykryje wodę, * Specjalny tryb, który jednym przyciskiem Ikea uruchamia muzykę ze spotify i ustawia kolor żarówki na czerwono ( ͡°ʖ̯͡°) * Ledy które
Chciałbym przede wszystkim aby można na nich było ustawić różne natężenie światła, czyli każdą żarówkę ustawialną osobno, ale, żeby współpracowała i była stale połączona z innymi. Tak aby można było zdefiniować grupy świateł. Może jakieś czujniki ruchu w przyszłości, bo teraz nie uważam tego za potrzebne.
No i chciałbym aby sterowanie tym polegało na wciskaniu przełącznika a nie wyłącznie poprzez aplikacje (tam mile widziane jakieś predefiniowane bajery jak w HUE typu nastrojowe światło, sprzężenie ze Spotify)
Żarówki G10 z funkcją zmiany barwy i ściemniacza. RGBW może być gdyby nie zwiększało kosmicznie kwoty.
No i tutaj zasadnicze pytanie. Jak się do tego najlepiej zabrać? Jak wszystko zaplanować tak aby nie zablokować się na przyszłą rozbudowę jak znowu będę miał jakiś pomysł z d--y? Philips HUE wydaje się ciekawym i prostym w instalacji i obsłudze rozwiązaniem ale cena zniechęca. Fakt, można rozbudowę rozciągnąć, np. na 2-3 miechy i liczyć na promocję ale wciąż wydaje mi się, że to dużo.
Robiłem wstępne rozeznanie na yt i filmiki z hue mają 4 lata a przez taki okres czasu na pewno pojawiła się sensowna konkurencja dla Phillipsa.
#smarthome #inteligentnydom #hue #dom #remontujzwykopem #technologia #oswietlenie #mieszkanie
* Aby żarówka włączała się przy wschodzie słońca,
* Aby migała żarówka gdy czujnik zalania wykryje wodę,
* Specjalny tryb, który jednym przyciskiem Ikea uruchamia muzykę ze spotify i ustawia kolor żarówki na czerwono ( ͡° ʖ̯ ͡°)
* Ledy które