Wpis z mikrobloga

Mordy ktoś ma doświadczenie z oddawaniem sprzętu #apple na #rekojmia ? Kupiłem IP14 pro max w EurozRtvAgd albo MediaExpertt (nie pamiętam xd) w Marcu 2023 więc gwarancja Apple nie obowiązuje, ale mogę zgłaszać do sklepu na rękojmię i pytanie jak taki sklep podchodzi do tematu tego dość drogiego sprzętu? Remontują/wymieniają na nowy/zwracają kasę? Tego telefonu niestety nigdzie nie można już nowego kupić dlatego ciekawy jestem jakie mam możliwości.

Aaaa problem polega na tym, że w moim #iphone popsuły się guziczki od regulacji głośności (nie „klikają się”, jakby się zapadły - przez co zamiast ściszać stopniowo po dociśnięciu przycisku regulacja leci full w dół lub full w górę).

#apple #iphone #rtveuroagd #mediaexpert #gwarancja #uokik
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marshall90s: podlinkowalbym Ci wpis z formum myapple, ktory juz tu kilkakrotnie wrzucalem, ale oczywiscie wyszukiwarka jest do bani. Anyways, to sie jakos sumuje rok od apple i rok od resellera i na forum myapple.pl autoryzowani serwisanci potwierdzali, ze do 2 lat naprawiaja.
  • Odpowiedz
  • 0
@pasta_alla_carbonara: o to dobrze wiedzieć, czyli skoro kupiłem od autoryzowanego resellera (RTV Euro AGD) powinienem mieć możliwość zostawienia telefonu w ispocie z prośbą o naprawę gwarancyjną? Oczywiście pamiętając żeby zabrać ze sobą rachunek na potwierdzenie
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: Hmm, dasz link do tego forum? Na logikę to @marshall90s ma rację, bo gwarancja ma rok a w kolejnym roku to już rękojmia sprzedawcy (ogólnie to niespotkanem się, żeby jakiś producent elektroniki oferował dwuletnią gwarancję, chyba że się takiej nie dokupi). Różnica jest istotna, bo jak sprzedawca nie chce naprawiać, to reklamację z tytułu rękojmi łatwiej odrzucić.
  • Odpowiedz
  • 0
@Hydrazant: ja rozumiem o co może chodzić - kupując od resellera nie trzeba u tego resellera oddawać na rękojmię bo autoryzowane punkty Apple przyjmą produkt do naprawy bezpośrednio po pokazaniu dowodu zakupu (od resellera).
Nie w ramach gwarancji, ale rękojmi.
  • Odpowiedz
  • 0
@Homar_smazony_na_wolnym_ogniu: a ja nawet nie liczę na nowy tylko naprawę, ale zakładając że wymienią na refurba - to kiedyś miałem taką sytuację i dostałem przedłużenie gwarancji o rok. Czy gdyby tak się wydarzyło to w tym przypadku też gwarancja została by przedłużona?
  • Odpowiedz
  • 0
@sm_m: @Homar_smazony_na_wolnym_ogniu a przy okazji może się orientujecie - na MacBooka kupiłem Apple care i był to strzał w dziesiątkę, bo MacBook gwarancja do lutego a bateria spadła do 83% i sądzę że do marca zjadę do 80 lub poniżej i też mam zamiar skorzystać z wymiany.

Czy na iphony też można dokupić taki plan gdybym w przyszłości kupował nowe urządzenie?
  • Odpowiedz