Wpis z mikrobloga

Wiecie, n------o ogólnie inwestorów w etfy inwestując na zasadzie "klapek na oczach" jak to nazywam. No przecież to jest aż niebezpieczne jak bardzo powszechne się to staje. Strategia "kup i trzymaj", albo "kiedy sprzedać, nigdy tylko na ślepo dokupuj".
Macie jakieś myśli z tyłu głowy że coś tu może być nie tak? To trochę wygląda jak kult.
#pytanie #inwestowanie #inwestycje #etf #gielda #pieniadze
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@interpenetrate cała giełda to scam, bogaci ściągają kase z rynku od ludzi, którzy ciężko zarabiają na magazynach a ludzie łudzą się że będą bogaci - nie będą nie giełda tworzy bogactwo
  • Odpowiedz
@koral: znaczy, właśnie o to mi chodzi. Przecież to aż się ciśnie na usta, że będzie wyleszczanie. Cały świat, jest zapakowany w giełdę, no przecież ona nie rośnie artyfikalnie xD
To znaczy - rośnie, właśnie rośnie XD wydrukowanymi pieniędzmi które ludzie tam wpłacają. Ile jeszcze można wydrukować. Skąd te pieniądze wpłacane do giełd się biorą? Przecież ktoś tam na szczycie w łańcuchu pokarmowym, widzi że giełda jest w najwyższym punkcie
  • Odpowiedz
@interpenetrate:
Jak masz propozycje jakichś innych instrumentów, na których można zarobić to chętnie posłucham.

Zgadzam się z Tobą, że w skrajnym wypadku jest prawdopodobieństwo wystąpienia bańki, ale póki co to firmy przynoszą faktycznie zyski. No i lepiej jak ktoś nie ma czasu i wiedzy władować w kilkaset spółek, niż kupić akcje jakiegoś randomowego banku, jak ojciec mojego znajomego, gdzie stracił £60k, bo ktoś mu doradził
  • Odpowiedz
Strategia "kup i trzymaj", albo "kiedy sprzedać, nigdy tylko na ślepo dokupuj".

@interpenetrate: Karuzela się kręci, bo historyczne zwroty indeksów z USA stały się wyrocznią na to co należy robić z pieniędzmi, a same ETFy są remedium na aktywnie zarządzane fundusze i własny stock picking. Dopiero poważny zgrzyt w trybikach mógłby to zmienić, ewentualnie spadek zaufania do rynków w USA. Jednak póki to działa, to napędza się samo. Pewnie każdy
  • Odpowiedz
  • 0
@3k1m zwykły wgląd w majątek, zadłużenie i przepływy

Dziś zadłużenie jest kosmiczne i zgadza się nie jest to tragedią przy dolarze jako waluta światowa ale ...

Jak ten status utraci to każda firma zadłużona w dolarze natychmiast będzie miała odsetki z kosmosu a wtedy nic im nie pomoże
  • Odpowiedz
  • 0
@Ghost2

Pokazałem w zrzucie że są zdecydowanie lepsi a po drugie

Totalnie straciłem zaufanie do niego po tym jak go Tesco zrobiło w balona
  • Odpowiedz
Pewnie każdy z tyłu głowy ma, że Past Performance Is Not Indicative Of Future Results,

@DJ007: Każda prognoza opiera się na założeniu, że "past performance IS indicative of future results". Jeśli zamieniłbyś słowo "indicative" na "guarantee", to można się wtedy zgodzić.
  • Odpowiedz