Wpis z mikrobloga

Kto obecnie jest w lepszej pozycji, by szybciej opracować i wdrożyć na rynek konsumencki autonomicznego robota humanoidalnego?

Biorąc pod uwagę:
- opracowane przez siebie technologie sprzętowe
- opracowane przez siebie oprogramowanie
- dostęp do sprzętu niezbędnego do trenowania modeli AI
- dostęp do danych, pomagających trenować model AI
- dostęp łańcucha dostaw oraz ekspertyzy niezbędnej do produkcji robotów w masowej skali

#tesla #bostondynamics #technologia #ai #chatgpt #programowanie
anonimowy_programista - Kto obecnie jest w lepszej pozycji, by szybciej opracować i w...

źródło: maxresdefault

Pobierz

Kto obecnie jest w lepszej pozycji?

• Tesla 41.9% (26)
  • Boston Dynamics 58.1% (36)

Oddanych głosów: 62

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anonimowy_programista: 1x chyba jedyni ktorzy tworza robota ktoremu latwiej nie uszkodzic czlowieka ani swojego otoczenia dzieki opracowanemu przez siebie napedowi (servo z najlepszym stosunkiem momentu do wagi). Zaplecze AI zapewnia OpenAI, ktore ich sponsoruje. Maja juz doswiadczenie komercyjne z poprzednim robotem (ten jezdzacy patrolowal jakies magazyny w USA). Problemem jest raczej skala i fakt, ze pracuja w Norwegii choc CEO ma podobne podejscie do skalowania jak lelon ale odwrotne patrzenie
  • Odpowiedz
Boston Dynamics nie musi oszukiwać ludzi gdy pokazują możliwości ich robotów.

@assninja: na nagraniu zalinkowanym wyżej, jest podpisane w prawym górnym rogu, które czynności są autonomiczne, a które nie.

To, że tesla ma modele real world, które mają już swoje zdolności, to wiadomo. W USA jest setki tysięcy osób z dostępem do FSD. Oni nie mają aż tak dużo roboty z dostosowaniem tego na potrzeby robota.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: Nie do końca wiem jak stoi progres Boston Dynamics, bo mam wrażenie że to po prostu efektowne maszyny, które mało mają wspólnego z poruszaniem się w realnym świecie. Tesla z kolei już ma kilka milionów poruszających się na robotów na drogach. Co więcej spora część z nich to maszyny, które potrafią same rozwiązywać problemy pojawiające się na trasie i bez ingerencji człowieka przejeżdżać setki kilometrów. Nie mam wątpliwości, że
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, że biorąc pod uwagę swoje doświadczanie, dane treningowe i zakres wiedzy w budowaniu hardware jak i software to będą czynili wykładniczy progres i zdominują rynek humanoidalnych robotów.

@sebbs: a czemu nie mogą mieć takiego wykładniczego wzrostu w rozwoju FSD?
  • Odpowiedz