Wpis z mikrobloga

czy ktos z #pracait zabezpieczal sie przed wahaniami kursow walut?
Zaczalem wspolprace dla zagranicy i szukam jak najlepiej sie zabezpieczyc

DOdaje #gielda bo wy pewnie wiecie najlepiej.
Zalozmy, ze mam dostawac co miesiac kilka tys euro.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rudz1elec: najprosciej kupowac kontrakty terminowe, wtedy opozniasz sobie wplyw kursu o jakies pol roku, chociaz przy paru tysiacach EUR to nie wiem czy sie to oplaca jakos szczegolnie.
  • Odpowiedz
@Rudz1elec:
Moim zdaniem też to nie ma żadnego sensu i gra nie warta świeczki. Po prostu wymieniaj na bieżąco po wypłacie i kurs Ci się uśredni sam w pewnym okresie. Nie wiadomo czy euro pójdzie do góry czy w dół a ewentualne zabezpieczenie też kosztuje, więc możesz być w plecy 2 razy, raz na koszcie zabezpieczenia i na zmianie kursu
  • Odpowiedz
@Rudz1elec: Nie ma się co zabezpieczać przy takich kwotach. Ale poradzić można:
1) Jeśli nie masz potrzeby wymieniać wszystkiego na plny, to ustaw sobie punkt np. na 4.3, powyżej którego wymieniasz większe kwoty (np. raz na kwartał tyle, ile potrzeba na raty hipoteki).
2) Kieruj się zasadą: pożyczam w walucie, w której zarabiam. Jeśli leasing to w eur, jeśli kredyt to w eur, jeśli hipoteka to w eur... wiesz o
  • Odpowiedz
@Rudz1elec: W poprzedniej firmie w umowie miałem zapis, że w przypadku zmiany różnicy kursowej o 15% USD/PLN, w odniesieniu do dnia podpisania umowy, pracodawca zobowiązuje się do wyrównania różnicy.

A co do pozostałych kwestii patrz komentarze powyżej.
  • Odpowiedz