Wpis z mikrobloga

Hej Mirki,

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa rolowanie np. NATGAS na XTB? Dzisiaj było rolowanie i cena kontraktu podskoczyła o 20% względem ceny z wczoraj. Z tego co rozumiem rolowanie nie wiąże się ze wzrostem wartości CFD jeśli miałoby się otwartą pozycję a jedynie jest to „korekcja” ceny przez rynek?

#gielda #natgas #rolowanie #kiciochpyta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grubykr: Cena bazowego instrumentu czyli ceny gazu nie posiada rolowania. Jeżeli jednak inwestujesz w CFD na XTB to co miesiąc kupowany jest nowy kontrakt. Gdyby nie było rolowania, to cena powoli i stabilnie by spadała z powodu różnych opłat, swapów za przeniesienie na następny dzień. Dlatego w końcu doszłaby prawie do zera. Dlatego raz na jakiś czas, na instrumencie CFD następuje podbicie, żeby zrekompensować spadki za opłaty i wrócić do
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: niby nie ma znaczenia rolka, ale bardzo często po rolce jest próbą zamknięcia luki, jeśli przed rolka byłeś blisko margina na longu i weszla rolka z podbiciem 20 procentowym, a trend dalej będzie spadkowy to pozoamiatane. Te spadki przed rolka trochę wyglądają jak granie cena. Nie sądzę żeby rynek wycenił gas na 2.3 a po chwili okazuje się że jednak 2.8. no chyba że czegoś tu nie rozumiem.
  • Odpowiedz
@tom-ek12333:
CFD na NATGAS to produkt który wygląda tak:
GAZ = cena gazu. Po prostu jest, coś jak akcje.
Nad gazem jest stworzony produkt jak Futures (czyli kontrakty) terminowe. Czyli kupujesz kontrakt terminowy, który też ma swoją cene i zapewne dźwignie lub nie. Cena kontraktów terminowych nie idzie w parze dokładnie z ceną instrumentu bazowego. Cena kontraktu różni się różni w zależności od daty wykonania , ceny instrumentu bazowego i ile zostało
jmp_eax - @tom-ek12333: 
CFD na NATGAS to produkt który wygląda tak:
GAZ = cena gazu....

źródło: cde6be778dea63f6aa80ed8f4377cb9047896464926b4a44d35e5df4f4688a03

Pobierz
  • Odpowiedz
@jmp_eax: no i ładnie wytłumaczyłeś.

Ja napisalem: "Cena bazowego instrumentu czyli ceny gazu nie posiada rolowania."
Tak jak napisałeś. Kontrakt się zamyka i rolowanie musisz zrobić sam.

Co do reszty - nie jestem ekspertem od CFD. Opisałem jak to działa na chłopski rozum w realu, bo miałem NATGAS i traciłem na CFD
  • Odpowiedz
@jmp_eax: W takim razie patrząc dziś na NATGAS - po rolce otworzyło się +20% - czy to oznacza, że jest znaczna przewaga Longów?

Bo zamiast zarobić przerzuciło ich 20% na górę i teraz kurs będzie powoli spadał, żeby mogli zacząć tracić (jak widomo na CFD się głównie traci) - i nawet gdy kurs po rolce wzrósł o 20% to Long i tak jest w dupę.

Z drugiej strony patrząc na
  • Odpowiedz