Wpis z mikrobloga

Mam taką rozkmine. Jak wchodzi DJ po DJ na festiwalach itd to oni grają na jednej konsoli od organizatora czy jak to wygląda?

Jeśli tak to oni grają wszyscy na jednych ustawieniach? Przecież róznie mogą sobie ustawić np crossfader curve czy cnannel fader. A już nie mówie o Pad fx czy samplach które każdy ma swoje.

Wgrywają z Pendrive'a jakies ustawienia na szybko?

#dj #mixing #djowianie #muzyka #festiwale
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to oni grają na jednej konsoli od organizatora czy jak to wygląda?

@ibeafraidi: nic nie grają, muzyka leci z mp3 na laptopie, a oni tam tylko machają rękami do rytmu (σ ͜ʖσ)
  • Odpowiedz
@ibeafraidi: myślę, że więcej jak 90% festiwalowych djów korzysta z pioneera, więc całą muzykę sobie wcześniej przygotowują w oprogramowaniu, a takie szczegóły jak krzywa cięcia crossa to jest kilkanaście sekund przed rozpoczęciem seta. Także tak, sprzęt zapewnia organizator, dj przyjeżdża ze słuchawkami i pendrive :)
Na grubszych eventach są dwa zestawy konsolet i je po prostu przesuwają po takiej specjalnej szynie, jest to dodatkowy backup + możliwość przygotowania konfiguracji sprzętowej
polejpolej - @ibeafraidi: myślę, że więcej jak 90% festiwalowych djów korzysta z pion...

źródło: szynaa

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
Dzięki za odp.

całą muzykę sobie wcześniej przygotowują w oprogramowaniu

@polejpolej: tzn co? np. Hot Cue? A własnie jak to jest bo nigdy nie próbowałem. Jak sobie przeanalizuje utwory na pendrive u siebie na lapku a potem podepne go na imprezie u kogoś i odpale rekordboxa to one już będą przeanalizowane? On chyba zaciąga scieżkę wg. numerka
  • Odpowiedz
@ibeafraidi hot cue, tonacje, w rekordboxie jest taka opcja, że po załadowaniu kawałka automatycznie będzie miał zapiętą pętlę w miejscu i o długości, które ustawiłeś (ale nie jestem pewien, bo ja na serato działam). Całego seta sobie możesz poukładać według kolejności, żeby potem nie szukać tych numerów.

Tak ma działać jak piszesz, tylko w rekordboxie ten eksport na pendrive to nie jest taki prosty, że przeciągasz i już, jest cała procedura
  • Odpowiedz