Wpis z mikrobloga

Czytam dziś że jakaś awantura, bo część naszych Park&Ride jest dostępna tylko dla posiadaczy biletów na Urban card. I tak z ciekawości zajrzałem - ile miejsc parkingowych Wrocław na P&R posiada

https://www.wroclaw.pl/komunikacja/park-and-ride-we-wroclawiu

Łącznie we Wrocławiu jest już 2566 takich miejsc.

2566 miejsc, gdzie jeszcze kilka lat temu prezydent mówił że do miasta dziennie wjeżdża kilkanaście tysięcy samochodów.

I sprawdziłem sobie Pragę, jako jedno z bliższych dużych miast i co się okazuje:

https://www.tsk-praha.cz/static/udi-rocenka-2020-vm-cz-HTML/kapitola_10.html

P+R lots for parking of passenger vehicles have been in operation in the City of Prague since 1997. At the end of 2020 it was possible to park a car and continue on by public transport at 21 P+R lots with a total capacity of 3 710 (3 475 spots for the basic function of the P+R system, 150 spots for the disabled and 85 long-term contract spots for use by residents). For P+R lots with technology that allows monitoring of the number of vehicles parked, a total of 590 203 vehicle entries were registered over the whole year.

Further expansion of the P+R system is supported by the Sustainable Mobility Plan for Prague and Surroundings. It is anticipated that by 2030 there will be around 12 000 spots within Prague (primarily by metro stations) and nearly 8 000 in the Central Bohemia Region (primarily by railway stations and stops).

I to jest rozwój P+R z prawdziwego zdarzenia, a nie parking na 30 miejsc przy nowo budowanej linii tramwajowej.

#wroclaw
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Darth_Gohan: już pomijam fakt, że w Pradze większość P+R jest obok stacji metra i w centrum jesteś w 15 minut.

No i nie ogarniam jak można się chwalić np. czymś takim

parking przy dworcu kolejowym Wrocław Wojnów (20 mp),

parking przy dworcu kolejowym Wrocław Wojnów Wschód
  • Odpowiedz
58 miejsc, gdzie od strony Wojnowa wjeżdża do Wrocławia cała sypialnia z Dobrzykowic i okolic, czyli spokojnie jakieś 1000 aut dziennie. Na wjeździe do miasta powinny być parkingi wielopoziomowe na 300-400 aut. No ale mamy WKS, to nie mamy nic innego.

@bardzospokojnyczlowiek: Mi tego nie musisz mówić :) Spokojnie za 10 lat to będzie stało i wszyscy będą zdziwieni czemu tak późno.
  • Odpowiedz