Wpis z mikrobloga

#islam #wiara planuje przejść na islam lecz nie wiem prawie nic, jest tu ktoś wyznający i chciałby mi udzielić informacji, wskazówek, porad?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Romska_Palo_Ul_Laputa nie wiem nic na temat jakny praktycznego wyznawania jej nie znam modlitw po arabsku, dokładnie świąt, wszystkich zasad, próbuje się dowiedzieć o której dokładnie godzinie odbywają się piątkowe modły południowe w meczecie chce ja wyznawać bo raz taki mam kaprys dwa podobają mi się jej etyka i styl bliskość z innymi wyznającymi
  • Odpowiedz
@HondaCivic: Jeżeli masz w pobliżu jakieś meczet to po prostu tak idź. Nikt cię nie ugryzie. Bracia ci pomogą z szachada i nauczą podstawowych modlitw. Dostaniesz też rozpiskę o których godzinach się modlić. Nie musisz znać żadnych modlitw żeby przyjąć Islam. Nawet lepiej - najpierw możesz przyjąć religie, a potem stopniowo się uczyć i wdrażać w życie zasady islamu
  • Odpowiedz
  • 0
@Nusantara dziękuję Ci bardzo myślisz że mogę na spokojnie pójść do meczetu i powiedzieć im o swojej chęci przejścia na islam? Nikt mnie nie wyśmieje ani nic że tak nagle chce to zrobić? I czy w meczetach przynajmniej tych w Warszawie nie wiem czy jesteś z Warszawy ale tym na Ochocie na rondzie zeslancow syberyjskich modły odbywają się po polsku?
  • Odpowiedz
@HondaCivic: W meczetach na Wiertniczej i Ochocie są kazania w języku polskim.

Możesz normalnie wejść i powiedzieć, że zamierzasz zmienić wiarę. Nikt cię nie wyśmieje, wręcz przeciwnie. Osoby nawrócone są bardzo szanowane i takim się zawsze pomaga
  • Odpowiedz
  • 0
@Nusantara wyznałem szahade wczoraj koledze muzułmaninowi teraz bratu w wierze myślę czy by nie uderzyć w poniedziałek do meczetu na Ochocie i mówisz że bez żadnych skrupułów śmiało mogę tam wjechać? Tylko nie wiem w których godzinach jest otwarty bo wydaje mi się że te godziny z Google niepoprawne są
  • Odpowiedz
@HondaCivic: MaszAllah, jak masz jakieś pytania o Islam to pisz tu lub na priv.

Godziny w google dotyczą tylko biura znajdującego się wewnątrz. Natomiast sam meczet jest otwarty codziennie i pięć raz odbywają się tam modlitwy. Czyli niezależnie kiedy zajdziesz ktoś powinien tam być i ci pomóc
  • Odpowiedz
  • 0
@Nusantara dziękuję bardzo odezwe się na priv gdy będę miał jakieś pytania lecz brat mi już pomaga na odległość bo jest za granicą ale jednak w tygodniu będę chciał uderzać tam a wiesz do której meczet na alei bohaterów września ten na Ochocie nie biuro sam meczet jest otwarty?
  • Odpowiedz