Wpis z mikrobloga

Przesiadam się na PC, a obecnego laptopa chcę zostawić do użytkowania poza domem [wyjazdy do rodziny, wakacje, itp.] zabieram z niego oba dyski do PC [M2 i SSD] natomiast w ich miejsce kupiłem obie 2.5' 500GB 7200rpm SATA III.

Do rzeczy - chciałbym na sporadyczne korzystanie postawić tam #linux i tutaj moje pytanie - na co się zdecydować, żeby było bezboleśnie i funkcjonalnie. Zero grzebania. Chce mieć działające przeglądarki i komunikatory w stylu WhatsApp i Telegram + móc podłączyć coś kablem HDMI i bezproblemowo korzystać z przeglądarek w stylu FF i Chrome.

Lime jak większość w necie poleca?
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Nie lepiej było wrzucić dyski SSD zamiast talerzowych?

@Thor1990: Nie, bo laptop będzie odpalany 2x w roku. Nie przeszkadza mi dłuższy czas ładowania systemu. Jesli bedzie mi to przeszkadzało, w co wątpię, to wezmę talerzowy do stacjonarki na magazyn i dokupię SSD do laptopa, ale raczej wątpię.
  • Odpowiedz
@Zielony34: każde popdistro spełni te wymagania - Ubuntu, Fedora, Mint - czemu pokupiłeś dyski HDD, skoro SSD jest tanie jak barszcz, a wydajnościowo to są dwa różne światy, szczególnie dla wydajności systemu operacyjnego?

EDIT: dobra, teraz zobaczyłem po ile chodzą dyski HDD ( ͡° ͜ʖ ͡°) pamiętam jak kupowałem dysk HDD 15,3 GB za 630 zł
  • Odpowiedz
chciałbym na sporadyczne korzystanie postawić tam #linux i tutaj moje pytanie - na co się zdecydować, żeby było bezboleśnie i funkcjonalnie. Zero grzebania.

@Zielony34: to będąc uczciwym chyba nie za bardzo coś jest
  • Odpowiedz
@Kryspin013 Nawet Mint?

@Zielony34: Ogólnie mint to praktycznie ubuntu, tylko z własnym GUI i wywalonym snapem. Nie jestem pewien czy mint z flatpaka nie korzysta obecnie. Jeżeli tak to o wiele bardziej polecam niż ubuntu. Jeszcze mi się przypomniało, że jest taka komercyjna wariacja na temat ubuntu o nazwie Pop OS. Komercyjna bo jeden producent zrobił pod swojego laptopa distro i udostępnił w sieci by zyskać bazę użytkowników.

@
  • Odpowiedz
@Zielony34: Polecam Gentoo

A tak na poważnie:
Ubuntu (interfejs GNOME)
Kubuntu (Ubuntu ale z interfejsem KDE, takim windowsowym bardziej)
Linux Mint (jest wersja główna, oparta na Ubuntu, oraz wersja LMDE, oparta bezpośrednio na Debianie). Mint posiada środowisko graficzne Cinnamon, także przypominające windowsowe.
  • Odpowiedz
@Zielony34: Wsystko co wymieniłeś ogarnie każda dystrybucja, bez konfigurowania. Za wyjątkiem whatsapp - on nie ma aplikacji na linuxa. Zostaje ci aplikacja webowa albo amatorskie wersje aplikacji bazujace na webowej appce. Te najlatwiej zainstalujesz w Ubuntu.
  • Odpowiedz