Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Generalnie rzadko przeglądam tag #programista15k, ponieważ jest on toksyczny i tworzy negatywny wizerunek pracy w IT pokazując świat przez pryzmat patologi które są marginesem, a taki jest w każdej branży, bo zawsze znajdą się patalogiczne firmy z patologicznymi ludźmi.
Dzisiaj jednak pozwolę sobie odnieść się do tego ścieku z tagu. Mam 10 lat doświadczenia komercyjnego jako programista, pracowałem w 4 firmach, w wielu zespołach, a jeszcze więcej zespołów widziałem z boku.

Zapier.dol w pracy - nie ma takiego czegoś jak zapier.dol w IT. W Polsce branża IT ciągle raczkuje oraz jest bardzo dochodowa i programiści są bardzo cenieni (oczywiście z wyjątkiem juniorów, ale tak to jest w życiu), a żaden poważny programista nie pozwoli sobie, aby ktoś mu kazał zapier.dalać jak Januszowi w kołchozie za 4k netto. Nie wiem, może wy pracujecie w jakimś świecie korposzczurów gdzie nie traktują was jak człowieka tylko jak narzędzie do wykonywania zadań. Jeżeli tak to świadczy tylko o Was, że nie macie do siebie szacunku.

Wypalenie zawodowe (jako programista) - wypalić to się może singiel 30 latek który od zakończenia studiów robi codziennie po 12 godzin. Dorosły człowiek, który ma rodzinę nie wypali się, ponieważ on pracuje aby żyć, a nie żyje aby pracować. Dla ojca czy matki priorytetem jest rodzina, małżonek, dzieci, wnuki, a praca to tylko dodatek, taka zapchajdziura w ciągu dnia jak dzieci są w szkole, a współmałżonek jest w pracy. Jeżeli jednak ktoś w wieku 40 czy 50 lat zmienia stanowisko czy branżę to zazwyczaj po prostu jest ciekawy nowych rzeczy, a nie że się wypalił (wypalenie oznacza że coś negatywnego, niechęć do swojej pracy, toksyczność). Po prostu zmieńcie priorytety w życiu ludzie.

Kultura w pracy - w IT jest duży nacisk na dobrą, przyjazną atmosferę. Na pracę zespołową, na feedbacki. Zazwyczaj nie ma patologii i jakby ktoś odwalał to by go szybko wyprostowali. Jeżeli u was w pracy jest jakaś patologia to znaczy że macie pecha i trzeba uciekać.

Kryzys w IT - to że teraz widzimy jakiś zastój w branży to nie dlatego że jest gorzej tylko dlatego ze w pandemii zatrudnienie i ilość projektów wyj.j----o poza skalę. To był stan nienaturalny i teraz po prostu wracamy do normalnego, a jednocześnie dobrego stanu.

Scrum masterzy - nikt nie traktuje poważnie scrum masterów. Jeżeli wasz SM zachowuje się w sposób jaki opisujecie na tym tagu to znaczy że jesteście lamusami, którzy sobie na to pozwalają i którzy nie wychowali sobie scrum mastera. U mnie w zespole scrum master siedzi cicho uwalony na piź.dzie i ani mru mru.

Stawki w IT - stawki w IT nie maleją. Jeżeli jesteś do dobty w swoim zawodzie to dostaniesz tyle ile chcesz (oczywiście w granicach rozsądku), bo firmy chcą mieć robotę zrobioną dobrze i to ich głównie interesuje, a nie to czy dadzą ci kilka tysi mniej czy więcej. Mniejsze stawki to mogą mieć normiki programistyczne, bo po prostu do wykonania pracy o danym poziomie trudności nie potrzeba deva za 20k i wystarczy za 15k. Chyba nie sądzicie że pracodawca da Wam więcej niż będzie mieć zysku z waszej pracy. Dlatego jak chcecie zarabiać więcej to musicie robić trudniejsze rzeczy albo przynajmniej robić te same rzeczy, ale 2x szybciej. Dodam jeszcze że stawki i tak są wysokie, nawet dla normików, biorąc pod uwagę ilość pracy. Kto w IT pracuje rzeczywiście te 8h? Ilość elastyczności czy ilość luzu też można przeliczyć na pieniadze, np. to że możesz wyjść w środku dnia aby załatwić sprawę kiedy na mieście jest pusto zamiast robić to o 17 kiedy miasto jest zayebane. Albo że możesz przyjechać do biura o 6 i wyjechać o 14 kiedy nie ma korków, a nie o 9 i 17 bo takie są godziny pracy w twojej branży i stoisz 2x1h w korkach.

#programista15k #pracait #it #programowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mam podobne doświadczenie jak Ty jeśli chodzi o staż pracy

Zapier.dol w pracy - nie ma takiego czegoś jak zapier.dol w IT. W Polsce branża IT ciągle raczkuje oraz jest bardzo dochodowa i programiści są bardzo cenieni (oczywiście z wyjątkiem juniorów, ale tak to jest w życiu), a żaden poważny programista nie pozwoli sobie, aby ktoś mu kazał zapier.dalać

@mirko_anonim: ależ oczywiście że pozwoli - to się najczęściej zdarza w software
  • Odpowiedz
@mirko_anonim to mało w życiu widziałeś :) pokolenie osób co mają teraz 40+ lat zaczynało pracę w IT w największym bezrobociu. Wielu z nich na UOP bo ma rodzinę i tak robi niepłatne nadgodziny bo mają wpojone że robota ma być skończona choćby to nie było możliwe w 8 h. Nie we wszystkich firmach jest scrum a tam gdzie go nie ma często są źle zarządzane projekty które mają marną analizę
  • Odpowiedz
Dorosły człowiek, który ma rodzinę nie wypali się, ponieważ on pracuje aby żyć, a nie żyje aby pracować. [...] Po prostu zmieńcie priorytety w życiu ludzie.

@mirko_anonim: Po prostu się nie wypalaj bro!
  • Odpowiedz
a osoby o wysokim IQ obrażają innych na portalach ze śmiesznymi obrazkami żeby się dowartościować

@steppenwolf12: tak w ramach relaksu między pracą przy reaktorze atomowym, a schabowym od żonki a co?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie wszystko tutaj jest ściekiem. W sporej części masz rację, ale nie zgadzam się z 1. Pracowałeś kiedyś jako lead czegoś na prawdę skomplikowanego, gdzie rozwiązania nie ma w googlach tylko jakiejś książce z 1982 roku? Przy deadlinach i presji i wielkim budżetem? Tam bywa dużo pracy, serio.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ogólnie z mojej perspektywy w większości zgoda, aczkolwiek z zastrzeżeniem że od wielu lat nie mam styczności z polskimi firmami IT, ale o kilku patologiach słyszałem. W pracy dla zagranicy to co piszesz się sprawdza w zasadzie w 100%.

Co do wypalenia - tutaj zasady nie ma, jak ktoś ma niezdrowe podejście do pracy, niezdrowe środowisko pracy a już szczególnie oba naraz, to się wypali. Tutaj nie ma nic
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
odpowiedzialny-rzecznik-33: Może i trochę przesadziłeś, ale w sumie racja. Nie ma bardziej przyjaznego środowiska pracy dla etatowców niż IT. Te baity produkują albo dla jaj, albo ludzie kompletnie aspołeczni w spektrum autyzmu jeśli to rzeczywiste sytuacje. Jeden taki nawet pisał, że mu baba wieczorem w domu gasi światło jak mama małemu dziecku, a ten posłusznie się zgadza xD No to co tacy ludzie mogą zachowywać się w pracy? Pewnie manager widzi
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
uważny-opiekun-40: 18 lat expa w Java here. 7 firm, same korpo no i ostatnio software house ktory mnie zniszczyl tak ze odszedlem z IT. SH maly, przyjazna atmosfera, pracujesz razem z wlascicielami SH dla klienta, bardzo ciezko sie dostac bo placil gorne top 10%. W teorie wszystko pieknie. W praktyce atmosfera gonienia Sprintu bo nie mozna zawiesc klienta(jedynego), retro z wytykaniem jak nie dowieziesz i ogolnie pregiez za kazdy błąd ale
  • Odpowiedz