Wpis z mikrobloga

@drywall33 ja od pewnego czasu odczuwam dosyć mocno objawy niskiego testosteronu, dlatego zdecydowałem się na zbadanie wolnego, bo wyczytałem w necie, że całkowity może nie dać jasnego wyniku. Jeżeli ten mam niski, to wątpliwe, że całkowity będzie satysfakcjonujący.
  • Odpowiedz
@lukratywny: testosteron wolny, to ledwie 3-5% całkowitego, a do tego podlega dużym wahaniom. Nie ma co go nadać w pierwszym rzędzie i nic nie przesądza o innych androgenach
  • Odpowiedz
@lukratywny: właśnie wolny nie potrzebuje powodu, aby być niski... Poza tym jeden pomiar nie daje pewności w tym przypadku.
Jak już chcesz badać, to rób całkowity. Ale ja bym dał se siana i po prostu zaczął się ruszać, ogarnął dietę i zbił wagę. Dopiero jak się po tym nie poprawi, to robił badania
  • Odpowiedz
@Saprofit tak dokładnie zrobię. Przemyślałem sprawę i za kilka miesięcy zrobię po prostu pakiet (już taki znalazłem), zawierający test całkowity i wolny oraz badania wymienione przez kolegę wyżej. Dzięki, pozdrawiam
  • Odpowiedz
@lukratywny: ogólnie robiłem badania testosteronu całkowitego czyli innego niż ty ale.
Ważąc 115kg przy 193cm wzrostu miałem go przy dolnej granicy. Po schudnięciu 20kg mam go przy górnej granicy

Więc nadwagą mocno uderza w testo.
  • Odpowiedz