Wpis z mikrobloga

Jak to jest z R2 od Cloudflare? W pakiecie mamy 10 mln requestow (class b) co jak poleci atak ddos i nam je "wypśtyka"? Rachuneczek na xxx $ do zapłaty? Albo nawet prosty skrypt co będzie pobierał jakieś małe pliki w kółko?

#devops
#webdev
#linux
#cloudflare
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kretovsky: imo r2 jest dosc drogie i nie warto uzywac poki nie ma takiej koniecznosci (np. cala infra na cf i wymog giga szybkiego uzyskiwania dostepu do danych), sprawdz sobie blackblaze - 6 dolarow/msc za TB i praktycznie brak limitu takich operacji
  • Odpowiedz
@kretovsky: Jak w R2 będą to pliki statyczne, to możesz schować R2 za CDN'em CF, wtedy ruch będzie serwowany w znacznej większości przez CDN'a (cache HIT) i już za requesty do R2 praktycznie nie płacisz, jedynie gdy CDN stwierdzi, że musi odświeżyć cache.
  • Odpowiedz
  • 0
@Alpen: ja tworząc r2 podpiąłem "custom domain" ktorą zarządzam z poziomu panelu CF, w panelu DNS mam wpiętą subdomenę na R2 z włączoną chmurką

@ivall przepatrzyłem ich kalkulator https://www.backblaze.com/cloud-storage/pricing i trochę słabo bo o ile się nie płaci za requesty to się płaci za ruch wychodzący, dla przykładu sprawdziłem sobie i w wrzesniu miałem 12tb ruchu wychodzącego, co daje skromne 96$ za miesiąc xD
  • Odpowiedz
  • 0
@ivall: ich kalkulator pokazuje co innego, przy takim ustawieniu pokazuje 720$ na rok, aha bo 10tb storage to jest 10* 6$ bo za 6$ jest 1TB, no to nie i tak, drogo, czyli za 1tb (6$) mam 3tb wyjścia, to i tak za mało.
  • Odpowiedz
@kretovsky: a nie myslales zeby kupic jakiegos dedyka pod storage i hostnac se na nim minio? wtedy bys mial bez limitu, na hetznerze masz 12 tb za 200 zl
  • Odpowiedz
  • 0
@ivall: tak mam teraz, problemem jest przepustowość łącza, bo nadchodzi moment gdzie np. 1k+ ludzi zaczyna ściągać aktualizację aplikacji i wtedy jest rurka zatkana i muszę limitować po mojej stronie prędkość dla każego, a takie r2 leci wszystkim full ile fabryka dała
  • Odpowiedz
@kretovsky: no to obawiam sie ze nie rozwiazesz tego niskim kosztem bo kazde s3 ma limity, a wlasnie blackblaze ma jedne z najlepszych ;v na hetznerze mozesz dokupic 10 gbps za 30 euro tez
  • Odpowiedz
  • 0
@ivall: zostanę przy cf r2, po prostu odpalę alerty gdy przekroczę próg użycia tych requestów, tak by mieć czas na ewentualną interwencję, swoją drogą co jak bym tam nastukał x k$ do zapłaty? komornika wyślą :D? pamiętam kiedyś hosting w jakiejś holenderskiej firmie kupiłem i nie wyklikałem gdzieś rezygnacji z usługi (VPS) to mi pisma od jakiegoś holenderskiego komornika przyszły żeby uregulować w firmie x rachunek
  • Odpowiedz