Wpis z mikrobloga

Hej ziomeczki. Mam możliwość zakupienia Opla Merivy w wersji B z 2010r. Silnik 1,4 bez turbo, 150k przejechane. Słaby jestem w temacie motoryzacji, stąd pytanie: co sądzicie o tym modelu, na co zwracać uwagę przy oględzinach i o co pytać sprzedawcę? Samochodem jeździła Pani, a sprzedaje znajomy mechanik, który ten samochód serwisował. Wcześniej czyli ok 2-3 lata temu samochód jeździł po Niemczech. W cenie są 2 zestawy kół z względnie nowymi oponami. Po zimie hamulce do zrobienia, a tak niby ok. Koszt to ok 23 tys, ale wydaje mi się, że to trochę wygórowana cena i warto negocjować - będę wdzięczny za opinie, wskazówki i przestrogi :)

#opel #samochody #autakrokieta #mechanikasamochodowa #mechanika
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hanslik: Ja mam Merivę B z silnikiem turbo, znajomy z pracy taką samą bez. Bardzo się zdziwił jak mój odchodzi na skrzyżowaniu, a wcale mocno nie cisnę gazu. Sam stwierdził że gdyby wiedział to przed zakupem to nie kupiłby bez turbo. Ja mam 1,4 w benzynie, on 1,6 również w benzynie.
  • Odpowiedz
  • 3
@SuperBasshunters: @Zgrywajac_twardziela @Wiskoler_double Dziękuję za komentarze! Faktycznie cena jest wygórowana. Wydaje mi się, że cena ok 20k powinna być satysfakcjonująca biorąc pod uwagę, że chyba aktualnie sprzedaż samochodów nieco zmalała. Co do turbo to przesiadam się z seicento, którym jeździ mi się bardzo wygodnie i jestem zadowolony - szybciej do pracy dojechać nie muszę. Jestem powolnym człowiekiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hanslik:

Wydaje mi się, że cena ok 20k powinna być satysfakcjonująca biorąc pod uwagę, że chyba aktualnie sprzedaż samochodów nieco zmalała.

Przy obecnych, wciąż mocno zawyżonych cenach aut, te 2 dyszki wydają się uczciwą ceną, ale raczej z tej górnej połowy widełek. W takiej cenie ja osobiście bym się zastanowił nad samodzielnym importem z Niemiec, zawsze to większa pewność, z drugiej strony tutaj piszesz że od znajomego, a samemu się
  • Odpowiedz
  • 1
@SuperBasshunters: @Zgrywajac_twardziela @Wiskoler_double @trzaichlac69 @sberatel Za 20k nie chciała dać. Specjalnie przeglądałem OtoMoto i są 4 strony, zaoferowałem średnia ofertę żeby nie wyjść na sknerę, bo jej kwota była jedną z najwyższych. Do końca roku dużo nie zostało - może wtedy będą trochę mniej warte. Może być tak jak piszesz @sberatel Ogólnie prawdopodobnie rozrząd nie był wymieniany, ale ponad 150 jest przejechane, więc negocjując też
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: @Hanslik Na samochody z Niemiec też trzeba uważać, pracuję w Niemczech i w środe robiłem Fiata 500 84k przebiegu ostatnio olej wymieniany w 2018r. xD Filtr oleju to lamał się zapałki gdy zaczałem go sprawdzać, więc jeśli masz pewne auto to ponegocjuj cenę nie podpalaj się wykaż zainteresowanie a potem olej temat i zobaczysz jak mechanik zacznie inaczej gadać wystartował z taka ceną bo szuka kogoś kto wyłoży
  • Odpowiedz
  • 0
@MartinX: dziękuję za komentarz i cenne rady! Ten mechanik jest po mojej stronie - to właścicielka nie chce podejść do negocjacji. Postąpiłem podobnie jak radzisz i dam temu chwilę czasu. Ja sam nie jestem napalony bo to raczej moja kobieta zakazuje mi już jeździć Seicento i nalega na zmianę. Ale podoba mi się ten model ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz